Naslovnica Život Mostar: Otvoren Arhiv Domovinskog rata u BiH

Mostar: Otvoren Arhiv Domovinskog rata u BiH

392
foto: Fena

Mostar — Svečanim presijecanjem trake u ponedjeljak je u Mostaru otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Arhiv su otvorili državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate van Republike Hrvatske Zvonko Milas, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara i direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Zvonko Milas kazao je kako je otvaranje arhiva izuzetno važno za hrvatski narod te da je i od posebnog interesa za cijelu BiH.

“Sigurno je da će Dokumentacijski centar doprinijeti, zajedno s vrsnim stručnjacima i historičarima, svemu onom što će napokon dati do znanja cijeloj hrvatskoj, bosanskohercegovačkoj, evropskoj i svjetskoj javnosti kakav se rat ovdje vodio, ko ga je vodio i zbog čega”, naglasio je Milas, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Doprinijet će i tome, dodao je, da različite vrste manipulacije neće biti moguće te da događaji iz proteklog rata koji je vođen na prostorima RH i BiH, neće moći biti interpretirani onako kako neko želi.

“Koliki je značaj ovog centra najbolje govori iskustvo Hrvatskog dokumentacijskog centra u RH koji je doprinio da se puno negativnih konotacija i krivih teza otkloni i ispravi, a da optužnice koje su bile kako na domaćim tako i na međunarodnom sudu budu odbačene, i to zahvaljujući upravo radu historičara i svemu onome što su prikupljali i saznavali o Domovinskom ratu”, ocijenio je Milas.

Direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž naglasio je kako i hrvatski narod, kao i ostali narodi u BiH, treba imati svoj arhiv o ratu u BiH.

“Vjerujem da će otvaranje arhiva doprinijeti objektivnijem sagledavanju rata na ovom području te dugoročnom pomirenju među narodima u BiH”, poručio je Raguž.

Inače, izgradnju spomenutog arhiva omogućio je Centralni državni ureda za Hrvate van Republike Hrvatske u okviru konkursa za finansiranje programa i projekata koji će doprinijeti ostvarenju ciljeva RH prema Hrvatima u BiH.

(StarMo)