Naslovnica Mostar Mostar: Okupili se protivnici epidemioloških mjera

Mostar: Okupili se protivnici epidemioloških mjera

337

Mostar — Više desetina građana Mostara okopilo se večeras oko 19 sati na mostarskom trgu Rondo na platou ispred HD Kosača, kako bi izrazili svoje neslaganje sa epidemiološkim mjerama, zbog pandemije corona virusa.

Svjetlećim lampionima su ispred spomenika žrtvama rata ispisali “NE!”, što je direktna aocijacija na njihova zalaganja za što brže ukidanje svih epidemioloških mjera. Kažu da ih je u jednom trenutku bilo “stotinjak” okupljenih.

Naglašavaju kako su se građani “okupili samoincijativno preko društvenih mreža i poznanstava”, te da zvanično nema nekog posebnog organizatora skupa. Tvrde i da “nisu protivnici cijepljenja”, ali da se zalažu na “pravo izbora”.

Što se pak tiče mjera, koje su na snazi, tvrde da su one “nepotrebne”, kao i da se time ograničavaju njihova Ustavna prava na slobodu.

Jedna od naših sugovornica smatra i da vakcine “nisu 100 posto sigurne”, te da se putem medija građani “nepotrebno bombardiraju brojevima zaraženih i umrlih”.

Ova eformalna grupa građana dala je podršku prosvjednicima u Hrvatskoj, gdje se prema njihovim riječima narod “budi i uviđa da mjere stožera nisu vođene znanošću niti dobrim namjerama”.

(StarMo)