Naslovnica Mostar Mostar obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Mostar obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

366
Zoran Botić

Mostar — U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, u četvrtak su na židovskom groblju u Mostaru položeni vijenci i odana počast stradalima.

U logorima smrti stradala su 142 mostarska Židova, a u Narodno-oslobodilačkoj borbi poginulo je njih šestero.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je kako se Mostar i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

– Sjećamo se svih naših sugrađanki i sugrađana koji su u Drugom svjetskom ratu ubijeni samo zato što su bili druge nacionalnosti. Svi stradali, milijuni žrtava podsjetnici su na veliko zlo koje se dogodilo u ratnom razdoblju u europskoj i svjetskoj povijesti – izjavila je Komadina.

Poručila je kako je to opomena svima, ne samo Mostaru i BiH, već i Europi da iz dana u dan treba jačati društvo koje se trajno suprotstavlja svakom obliku diskriminacije i netolerancije.

– Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje. Samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito holokaustu, zalog je za međusobno razumijevanje i poštovanje drugog i drugačijeg – navela je Komadina.

(StarMo)