Naslovnica Život Mostar: Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Mostar: Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

356
foto: Fena

Mostar — Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je u srijedu navečer u Mostaru.

Kolone vjernika nakon večernjih misa krenule su prema Vukovarskoj ulici gdje su ispred križa upaljena svijeće i održana molitva za stradale i nestale u Vukovaru 1991. godine.

Također, u organizaciji udruge “Troplet” ispod jubilarnog križa na brdu Hum iznad Mostara zapaljeno je 29 baklji u znak sjećanja na 29. godišnjicu pada Vukovara, javila je Fena.

Kako historijski izvori navode, presudna vukovarska bitka počela je 25. augusta 1991. godine, kada su JNA i srpske paravojne jedinice krenule u opći tenkovsko-pješadijski napad na grad.

Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dobrovoljaca HOS-a organizovanih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja deblokade grada i pada Lušca 2. novembra, a zatim i Bogdanovaca, 10. novembra 1991.,Vukovar se našao u potpunom okruženju.

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je, kako se često ističe, 18. novembra 1991. iako su borbe u pojedinim dijelovima grada trajale još koji dan.

Prema posljednjim podacima na hrvatskoj strani ubijeno ili nestalo 2717 osoba, u srbijanske koncentracione logore odvedeno oko sedam hiljada zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Okupacija Vukovara završila je 15. januara 1998. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i vraćanjem u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

(StarMo)