Naslovnica Mostar Mostar: Nema poskupljenja prevoza (za sada)

Mostar: Nema poskupljenja prevoza (za sada)

248

Mostar — Nekoliko kompanija koje se bave prevozom putnika na području Hercegovine nisu povećale cijene karata u međunarodnom, međugradskom i gradskom saobraćaju, ali razmatraju takvu odluku s obzirom na porast cijena goriva i generalno troškova života.

Naime, nekoliko preduzeća koji se bave preevozom putnika na području Hercegovine još nema jasan stav kad će i koliko povećati svoje usluge, ako i donesu takvu odluku.

Javno preduzeće za gradski prevoz putnika “Mostar bus” d.o.o. nije povećalo cijene svojih usluga.

“Cijene karata ostale su neprimijenjene. Javni gradski prevoz je djelatnost koja bi trebala pospješiti i društveno ekonomski razvoj grada. Povećati mobilnost stanovništva pa bi i Grad trebao učestvovati u sufinansiranju kao i svugdje u svijetu”, kazao je direktor tog preduzeća Damir Marić u razgovoru za Fenu, prenose u četvrtak mostarski mediji.

Prema njegovim riječima, zasad imaju podršku Gradskoga vijeća i Uprave Grada Mostara te nisu planirali mijenjati cijene.

Marić podsjeća na drastično povećanje cijena goriva, kako u svijetu tako i kod nas, a posebno na loš standard života naših građana te ističe kako povećanje njihovih usluga ne bi ostvarilo prvobitnu svrhu njihovog postojanja.

“Prije par mjeseci ovo preduzeće je imalo namjeru čak sniziti cijenu karata i tako povećati mobilnosti stanovništva. Stoga je početkom mjeseca uvedena nova gradska linija kako bi povezali uži dio grada”, podsjetio je Marić.

Napominje kako cijene ne žele mijenjati, ali da se i dalje nadaju podršci Grada Mostara.

“Ovo poskupljenje je došlo i vidjet ćemo s Gradskom upravom kako dalje izići na kraj s tim rastom troškova. Ako i dalje budemo imali mogućnost sufinansiranja, cijene nećemo dirati”, poručio je Marić.

Globtour Međugorje d.d koje se bavi domaćim i međunarodnim putnim prevozom te Autoherc Mostar koji se bavi, uz ostalo, prigradskim saobraćajem također nisu mijenjali cijene karata.

“Cijene karata nisu povećane ali ne znači da u skorije vrijeme neće jer je sveukupno povećan trošak života”, rekao je Rajko Zelenika, direktor Globtoura Međugorje ne precizirajući u kojem bi se periodu to moglo dogoditi ako i dođe do njihovog povećanja.

Cijene nafte na svjetskom tržištu znatno su porasle proteklih dana. Ovaj rast uticao je i na formiranje cijena na tržištu BiH pa su pojedine benzinske pumpe u BiH povećale cijene goriva, a brojne najave su i za dodatnim povećanjem.

(StarMo)