Naslovnica Mostar Mostar: Najavljen Okrugli sto o korupciji u zdravstvu

Mostar: Najavljen Okrugli sto o korupciji u zdravstvu

169
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Udruženje za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva, organizuje Okrugli sto pod nazivom “Primjena zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u zdravstvenom sistemu u BiH”.

Okrugli sto će biti održan u Mepas mall/hotelu u ponedjeljak 11.10.2021. od 12. 00-14.00 sati, na 6. spratu/katu, dvorana Princess.

Okruglom stolu će prisustvovati predstavnici zdravstva, tužilaštva, nevladinog sektora, agencije za lijekove i druge zvanice.

Okrugli sto se održava nakon niza radionica koje su, s ciljem “identifikacije mjera i preporuka za bolju zaštitu prijavitelja korupcije u zdravstvu” održane u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Trebinju, Nevesinju, Gacku i drugim gradovima u BiH.

Tokom ovog skupa će biti prezentovani zaključci prethodno održanih radionica na kojima se razgovaralo o provedbi, korištenju i poznavanju antikorupcijskih zakona u praksi. Podsjećamo da je cilj radionica bio informisanje i uključivanje građana, pacijenata, korisnika zdravstvenih usluga u proces identifikovanja mjera i preporuka za unapređenje sistema, kanala i alata za prijavu korupcije u zdravstvenim ustanovama, ali i dijalog sa predstavnicima vlasti s ciljem dosljednije primjene zakona koji štite prijavitelje korupcije.

Okrugli sto se organizuje u sklopu projekta „Osiguranje pristupa pravdi za prijavitelje korupcije u zdravstvu kroz jačanje povjerenja u pravosudni sistem“ kojeg podržavaju Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) i Vlada Švicarske.

Projekat provode UG Stop mobbing i Udruženje za razvoj društva Kap.

(StarMo)