Naslovnica Mostar Mostar: Mladi alpinista stradao u Neretvi

Mostar: Mladi alpinista stradao u Neretvi

431
foto: Wikipedia - ilustracija

Mostar — Poznati bosanskohercegovački alpinista Armin Gazić (1991.) smrtno je stradao u nesreći koja se u petak dogodila u rijeci Neretvi prije Bunskog kanala.

– Tri osobe bile su u dva kajaka i prevrnuli su se oko 12 sati negdje oko Brodara, prije Bunskog kanala. Dvije osobe su imale sreću i isplivale na površinu dok je treća osoba ostala zaglavljena u kajaku i pretpostavljamo da je glavom udarila u stijenu ili nešto slično. Voda je uglavnom na tom mjestu držala njegov kajak zarobljenim cijelo vrijeme te smo ga tu i pronašli – kazao je za Fenu instruktor Gorske službe spašavanja BiH Zdenko Marić.

Nesreća se po njegovim riječima dogodila na vrlo opasnom mjestu.

– To mjesto je vrlo zahtjevno i opasno čak i za spasioce kojima smo prvo morali osigurati pristup, a kad smo došli do zaglavljenog kajaka i pomjerili ga, vidjeli smo tijelo stradalog. Nakon toga je uslijedila evakuacija uz pomoć užadi preko Neretve na obalu – naveo je Marić, prenose bh. portali.

Akciju spašavanja vodila je Interventna spasilačka služba (ISS) Mostar, a učestvovali su i GSS Mostar, HGSS Mostar i HGSS Čapljina.

(StarMo)