Naslovnica Mostar Mostar: Maršom se suprostavili nasilju nad ženama

Mostar: Maršom se suprostavili nasilju nad ženama

1134
marš mladih ulicama Mostara

Mostar — Organizacija “Youth Power” je organizirala u Mostaru uličnu akciju pod nazivom „Isključimo nasilje nad ženama“.

Preko 60 mladih ljudi, volontera i učenika iz škola s kojima surađuju, marširalo ulicama grada Mostara s ciljem podizanja svijesti građana o sprječavanju nasilja nad ženama.

Jedan od ciljeva akcije je bio potaknuti građane Mostara da smo svi odgovorni kao društvo, kada je u pitanju nasilje, i da bi svi zajedno trebali reagirati kada vidimo nasilje i raditi na njegovu sprječavanju – javili su organizatori.

Nedim Mičijević, program menadžer nevladine organizacije “Youth Power”, je rekao kako ova akcija također predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje sa osam srednjih škola s kojima surađuju.

“Akciji su se pridružili učenici iz svih srednjih škola i zajedno smo poslali poruku protiv nasilja nad ženama. Akcija je održana u sklopu međunarodnih 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama. Tužan podatak je taj što je svaka četvrta žena žrtva nasilja, a sumnja se da je taj broj mnogo veći jer postoji velik broj žena koje ne prijavljuju nasilje stoga želimo današnjom akcijom potaknuti građane Mostara da reagiraju na nasilje kada ga vide i da rade na njegovu sprječavanju” – rekao je Mičijević.


Stručna savjetnica Andreja Pehar iz Zavoda za školstvo je istaknula važnost kontinuiranog rada s mladima od najranije uzrasti.

“Voljela bih istaknuti važnost kontinuiranog rada s učenicima u razvoju njihovih vještina, empatije kritičkog mišljenja i prepoznavanja nasilne komunikacije .To je jako važno kako bi kasnije ti učenici mogli na vrijeme prepoznati i uvidjeti uzroke onoga tko čini nasilje i što dalje raditi s njim” – rekla je Pehar.

(StraMo)