Naslovnica Mostar Mostar: Krenuo projekat uličnih biblioteka

Mostar: Krenuo projekat uličnih biblioteka

190

Mostar — PRONI Centar za omladinski razvoj postavio je na pet lokacija u Mostaru male besplatne ulične biblioteke iz kojih će građani moći uzeti knjigu na čitanje i vratiti je, kao i zamijeniti s nekom drugom.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta “Kreiraj sve (mir)”, a biblioteke su postavljene ispred Centra za djecu i mlade SPES, Narodnog pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta, u novoobnovljenom parku u Ulici maršala Tita i ispred Centra za kulturu.

Prema riječima PR projekta Haruna Šetke, s realizacijom projekta krenulo se prije pola godine i za to vrijeme urađen je veliki broj aktivnosti, a završna od njih je postavljanje uličnih biblioteka.

“Zadnja dva mjeseca smo se bavili kulturom i kulturnim bogatstvom Grada Mostara i na kraju, na Svjetski dan knjige, odlučili smo da Gradu poklonimo pet uličnim biblioteka. Svaka od njih će stajati ispred neke institucije, otvorene će biti 24 sata i svako može da dođe, posluži se, ostavi knjigu koja mu je viška ili uzme nešto što mu se sviđa od dostupnog sadržaja”, kazao je Šetka, objavila je Fena, a prenijeli su mostarski portali.

Izrazio je nadu da će postavljene biblioteke dugo trajati te pozvao sve građane da dođu i budu učesnici ove aktivnosti.

“U proteklih sedam dana skupili smo tristotinjak knjiga, a u narednom periodu ćemo pokušat da ih skupimo još. Nadamo se da će biblioteke što više živjeti i pozivam sve građane koji imaju viška knjigu u svom domu da je donesu i doniraju u uličnu biblioteku jer ona će sigurno nekome poslužiti”, poručio je Šetka.

Govoreći o značaju projekta, učenik mostarske Gimnazije Danis Čomić kazao je kako kroz navedene aktivnosti mladi mogu da upoznaju više pisaca iz našeg regiona, da saznaju više zanimljivih informacija, te da posjete neke od muzeja za koje možda nisu ni znali da postoje.

“Zanimljivo je i da u gradu možemo da imamo javne biblioteke s obzirom na to da su kod nas trenutno knjige pravo zaboravljene, a smatram da bi trebale biti dostupnije, jeftinije i zanimljivije. Nadam se da će ljudi ovo primijetiti i da će donijeti neke knjige koje imaju kući a koje im ne trebaju”, poručio je Čomić.

Postavljanje uličnih biblioteka implementira se u okviru projekta “Kreiraj sve (mir)” koji se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(StarMo)