Naslovnica Mostar Mostar: Književna Zadruga dolazi u knjižaru “Ivo Andrić”

Mostar: Književna Zadruga dolazi u knjižaru “Ivo Andrić”

89

Mostar — Nakon Zagreba, Beograda i Banja Luke, umjetnički dvojac Vanja Šunjić i Arman Fatić dolaze i u Mostar gdje će u četvrtak, 23. 09., od 19 sati u knjižari Ivo Andrić predstaviti književnu Zadrugu.

Književna Zadruga je neformalni, kritički, literarni, queer, LGBTIQ+, feministički kolektiv osnovan od strane umjetničkog dua, Šunjić – Fatića u travnju ove godine. Njihov prvi izdavački poduhvati su četiri samoizdata prvijenca “Srce je u obliku trougla” Vanje Šunjić, “Meddah i fildžan” i “Sarajevski san” Armana Fatića i “Kosmičke šetnje tastaturom” Adnana Bajrovića.

U pitanju su knjige u kojima se propituju slike svakodnevice naših društava, srži njihove posttranzicijske pustoši i teme koje ostaju kad se iz umjetnosti i društva odstrane konverzacije vezane za rat i jugonostalgiju, a sve iz očišta mlade generacije autora i autorica, navodi se u najavi događaja.

Dodaje se kako su kroz godine druženja zadrugari i zadrugarke neprestano novinarski i književno utjecali jedni na druge, zajedno rasli i propitivali stereotipe našeg patrijarhalnog, posttranzicijskog društva i jezika. Svako sa svog aspekta struke propituju solidarnost, identitete, socijalizam kroz oknu antikapitalizma, feminizma i LGBTIQ+ ideje.

Kroz Književnu Zadrugu, znanje i iskustvo koje imaju žele da podijele s drugim ljudima sličnih afiniteta i svjetonazora. Također žele da podijele društvene antikapitalističke koncepte koje propituju i za koje se zalažu, naravno kroz kapitalističke kanale kroz diskurs “Drugog sada”, ističe se.

Jedna od prvih aktivnosti je bila samoizdavanje njihovih prvih rukopisa, koji su cjenovno svima dostupni, nakon čega su uslijedile promocije diljem regije, a sutra dolaze u Mostar.

Knjižaru/Klub Ivo Andrić u Mostaru je nedavno osnovao Pero Buntić, vinar i “čitatelj po profesiji”.

(StarMo)