Naslovnica Mostar Mostar: Još se broje glasovi, a “igre” već krenule…

Mostar: Još se broje glasovi, a “igre” već krenule…

445
foto arhiva

Piše: Faruk Kajtaz

Mostar – Šef Demokratske fronte, Željko Komšić – stranke koja je među prvima podržala ideju jake jedistvene koalicije „probosanskih stranka“ u Mostaru, upravo je javnosti preko jednog sarajevskog medija poslao poruku kako je „čuo neke glasine“ da bi kandidatkinja za gradonačelnicu Mostara “mogla biti i Irma Baralija iz Naše stranke”.

– Pojavile su se neke informacije, još uvijek na nivou glasina, jer ne znam da je bilo ko uputio zvaničan prijedlog ili da se krenulo u zvanične razgovore, a to je da Irma Baralija bude kandidat za gradonačelnicu – kazao je Komšić.

Komšićevo lansiranje „glasina“ u ozbiljan politički prostor mostarske i BH javnosti samo po sebi je problematično, jer tako nešto političar njegovog kalibra i funkcije nikako sebi ne smije dozvoliti. Plasirati „glasine“ o nečemu tako važnom kao što je izbor čelnog čovjeka (ili žene) Grada Mostara, ipak zahtjeva puno više činjeničnog kredibiliteta, ali i političke odgovornosti za datu i izgovorenu javnu riječ.

Ta Komšićeva „glasina“, koju je on, eto – „čuo“, naime, u potpunoj je nesuglasnosti sa jasnim koalicijskim dogovorom da nakon izbora, kandidat za gradoačelnika Mostara bude ugledni mostarski ljekar Zlatko Guzin, čiju nominaciju, do sada niko nije dovodio u bilo kakvo pitanje. Šta više, svi partneri su bili unisono jasni: Naš kandidat je dr. Guzin!

VELIKA RAZLIKA U GLASOVIMA

Osim toga, Guzin je osvojio i vrlo respaktabilan broj glasova (najveći ubjedljivo!) što ga takođe stavlja na prvo mjesto potencijalnih kandidata, jer je gradska „baza“ očito stala iza njega i njegove kandidature. To se, pak nikako ne bi moglo reći za Irmu Baraliju, koja je u okvirima BH bloka, istina, dobila veći broj glasova (cca 2700), ali ne i u ukupnoj masi glasačkih listića.

Tako da dr. Guzin, prema do sada prebrojanim glasovima, „šije“ Baraliju za nekih tri puta više glasova (skoro 10 000!). Toliko o „tehničkim pitanjima“ podrške nekom od kandidata.

U svemu ovome je još važnija i politička strana priče, obzirom da je BH bloku (SDP i Naša stranka) prije izbora otvoreno i bez zadrške nuđeno učešće u zajedničkim listama „Koalicije za Mostar“, ali je to tada glatko odbijeno. Izbor BH bloka je naravno legitiman, ali da li je sada legitimno da se iz te pozicije traži podrška za gradonačelničku nominaciju i to za kandidatkinju, koja je u odnosu na dr. Guzina dobila tri puta manje glasova?

Međutim politika je čudna stvar, pa su i takve ideje moguće. BH blok, naime itekako zna da se gradonačelnik iz reda Bošnjaka teško može izabrati bez „ruka“ ove političke grupacije, pa su eto letvicu očekivanja podigli na najviši nivo. Možda računaju i na „otpadnike“ iz redova Koalicije, ali ni to ne bi bilo dovoljno.

“PROBOSANCI” SE TUKU – DOBIJA HDZ?

Izbor nekoga od Bošnjaka za gradonačelničku funkciju sigurno je u rukama BH bloka, ali to ne znači da bi ova politička grupacija mogla tako lako postavljati bilo kakve ultimativne zahtjeve. Politika je stvar realnog i mogućeg i to bi ovi „krojači scenarija“ trebali imati na umu.

Ovako rano „iskakanje“ sa „glasinama“ i relativiziranjem već dogovorenih stvari može ići samo na ruku HDZ BiH.

Bošnjački politički predstavnici u budućem sazivu Gradskog vijeća bi tako mogli izgubiti i prije nego igra krene!? ukoliko ostanu na pozicijama da se i nakon izbora dogovaraju neke nove koalicije ili savezi. Na kraju krajeva, radi se i o rizičnoj igri BH bloka, koji nema tako veliki koalicijski kapacitet i u čije naručje sigurno neće trčati ni HDZ BiH, a niti HRS.

Uostalom, ako im su im “sporni SDA ili SBB”, kako onda uopšte mogu računati na bilo kakav „posao“ sa HDZ BiH i HRS? Možda bi neko iz Koalicije mogao “pretrčati“, ali ni to opet ne bi bilo dovoljno.

Umjesto velikog probosnakog dogovora, ovakva politika će dovesti samo do novog odugovlačenja bez kraja i konca i isforsirati, možda, neku novu moguću koaiciju HDZ BiH i SDA!

Takva bi koalcija mogla, bez ikakvih problema, sastaviti komotnu većinu i još na ponovo pronađenom kompromisu u Mostaru pokušati izgraditi sličan „deal“ za rješevanje problema formiranja Vlada FBiH i HNK. Ni „strancima“ to ne bi bilo mrsko, jer se skida jedan težak okov sa vrata vlasti u BiH i kreće u neke nove politčke paradigme. Ali i to je „na dugom štapu“, jer je glavni kamen spoticanja, a šta drugo, nego – Izborni zakon.

Izbori u Mostaru nisu ni okončani, a „igre“ su odmah krenule.

Obećanja data u kampanji očito se prebrzo relativiziraju i stavljaju na kušnju. U takvom odnosu snaga (barem kod Bošnjaka Mostara), nema pravih pobjednika i poraženih, ali ima razočaranih.

Recimo građana Grada Mostara.

(StarMo)