Naslovnica Politika “Mostar je platforma za progres BiH”

“Mostar je platforma za progres BiH”

593
Mirsad Hadžikadić (lijevo) i Edin Batlak

Mostar — Platforma za progres predstavila je principe te političke partije za Mostar.

“Principi i rješenja za političko uređenje grada Mostara”, naziv je dokumenta koji je izuzetno važan za budućnost Mostara i Bosne i Hercegovine, smatraju u toj stranci.

Nakon svečanog otvaranja prostorija Platforme za progres u Mostaru predstavljeni su principi za evropski Mostar – kozmopolitizam, teritorijalno, administrativno, funkcionalno i pravno jedinstvo, efikasnost Gradske uprave, jednakost i zaštita u organima uprave, kao i protivljenje – rečeno je – majorizaciji i getoizaciji.

Član Političkog savjeta Platforme za progres Edin Batlak istakao je da postoje dva pristupa provođenju odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru, čime bi se u cijelosti zadovoljila i odluka Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

“Jedno je izvršiti izmjenu dvije odredbe Izbornog zakona koje se odnose na Mostar, a drugo u postojeći Statut ugraditi dvije izmjene iz tačke 1. (Odluka Ustavnog suda BiH) i izvršiti neophodne izmjene ostalih statutarnih odredbi, kojima bi se unaprijedio Statut koji pruža osnovu za demokratski i prosperitetni grad”, rekao je član Političkog savjeta stranke Edin Batlak.

Prijedlog za Mostar podrazumijeva promjenu broja vijećnika po gradskim jedinicama, osiguranje prava izbora vijećnika iz Centralne zone, te umjesto posrednog izbora gradonačelnika uvođenje direktnog izbora, uz dva dogradonačelnika koji bi dolazili iz različitih konstitutivnih naroda i ostalih.

Predsjednik Mirsad Hadžikadić rekao je da Mostar istinski predstavlja paradigmu uređenja Bosne i Hercegovine. Bilo koji oblik administrativne, teritorijalne i funkcionalne organizacije grada determinirat će na isti ili sličan način uređenje drugih gradova i zemlje.

(StarMo)