Naslovnica Mostar Mostar izrađuje “plan energetski održivog razvitka”

Mostar izrađuje “plan energetski održivog razvitka”

464
sastanak u Gradskoj upravi Mostara

Mostar — Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sa svojim suradnicima i predstavnicima konzorcija SEECO d.o.o. održao je prvi radni sastanak kojim je započela izrada Akcijskog plana energetski održivog razvitka i klimatskih promjena Grada Mostara (SECAP) do 2030. godine.

Izrada SECAP-a implementirat će se u okviru projekta “Pokretanje okolišnog financiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja”, kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, a tehničku podršku u procesu izrade SECAP-a osigurat će konzorcij SEECO d.o.o.

Mostar je jedan od 37 općina i gradova u BiH u kojima će se tokom 2019. i 2020. godine izrađivati akcijski planovi u skladu sa Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju, priopćeno je iz Gradske uprave Mostara.

Osmogodišnji projekt vrijedan 122 miliona američkih dolara, uz podršku UNDP-a, provodit će Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Grad Mostar potpisnik je Sporazuma gradonačelnika i u dosadašnjem periodu realizirao je više programa i projekata koji doprinose energetskoj učinkovitosti u okviru provedbe Akcijskog plana energijski održivog razvitka Grada Mostara (SEAP), koji je donesen za period od 2016. do 2020. godine.

Sporazumom gradonačelnika uspostavljen je okvir za djelovanje, koji lokalnim tijelima pomaže u ostvarivanju njihovih ambicija ublažavanja i prilagodbe, a istovremeno se u obzir uzima raznolikost na terenu.

SECAP se temelji na referentnom inventaru emisija i ocjenjivanjima rizika i izloženosti koji sadrže analizu trenutnog stanja. Ovi elementi služe kao osnova za utvrđivanje sveobuhvatnog kompleta radnji koje lokalna tijela vlasti planiraju izvršiti kako bi ostvarili ciljeve za prilagođavanje i ublažavanje utjecaja klimatskih promjena.

U planu se koriste rezultati Referentnog inventara emisija s ciljem identifikacije najznačajnijih područja u kojima je moguće poduzeti konkretne akcije i koja daju najviše potencijala za dostizanje ciljane redukcije CO2 od strane lokalnih vlasti.

Plan definira konkretne mjere redukcije, kao i vremenske okvire i odgovornosti, koji će dugoročnu strategiju pretvoriti u konkretne provedive aktivnosti, navodi se u izjavi za javnost.

(StarMo)