Naslovnica Mostar Mostar, iz ptičje perspektive

Mostar, iz ptičje perspektive

2260
foto: Udruženje MTBA Mostar

Mostar — Mostar je ovih dana dobio i još jednu turističku atrakciju. Naime, sagrađen je još jedan most, ali koji se poprilično razlikuje od ostalih mostarskih mostova. Riječ je o visećem mostu, u dužini od 35 metara, izgrađenom na padinama krševitih uzvišenja Stolac iznad Mostara, a što je sastavni dio projekta Via Ferate Fortica – Mostar.

Projekat je realizovalo Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara, uz finansijsku podršku Vlade HNK. Cilj projekta je uvođenje novih sadržaja u Sportsko-rekreativni park Fortica, u kojem se već nalazi popularni zip-line, zatim sportsko penjalište i staze za hiking i biciklizam.

“Most koji smo napravili je dio jednog većeg projekta Avanturističkog parka Fortica na kojem mi radimo već dugo godina i ovako smo simbolično htjeli da pokažemo da smo napravili još jedan most u gradu. Ustvari to je jedna avanturistička atrakcija penjanja na stijeni Via Ferata, koja je popularna u svijetu, a i kod nas je sve popularnija i dosta ih se izgradilo u zadnje vrijeme i htjeli smo da i Mostar ima jednu takvu aktivnost ponudi svojim građanima i turistima”, objasnio je u izjavi za Radio Gradska mreža – Mostarski radio prvi čovjek Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA, Đani Rahimić.

“Mi smo pokrenuli projekat Avanturističkog parka na Fortici i okupljamo dosta članova koji nisu samo biciklisti nego i planinari i penjači, tako da smo iskoristili to znanje koje imamo da razne aktivnosti uvedemo na Park Fortica, ne samo biciklističke staze”, dodao je.

On je objasnio da je most u funkciji, te da je ostalo još samo da se postave info-table upozorenja. Zamišljen je kao dio avanturističkog obilaska uzvišenja Stolac iznad Mostara, te podrazumjeva se da sa sigurnosnom opremom za penjanje posjetilac ima sigurnosne sajle, na koje se može zakačiti tako da je bezbjedno da ne padne.

“Ne preporučuje se korištenje mosta bez opreme, to je zaista zabranjeno, i na vlastitu odgovornost mi ne možemo stalno dežurati, ali ćemo postaviti table koje upozaravju na to. Most je isključivo namjenjen da se koristi sa zaštitnom opremom, odnosno penjačkom opremom. Dosta ljudi to posjeduje, oni koji žele da probaju mi možemo iznajmiti opremu i vodiča i provesti da na bezbjedan način uživaju u toj atrakciji”, kazao je Rahimić.

“Ovaj projekat je finansiran od strane Vlade HNK, mi smo našim volonterskim radom to napravili i pošto je to donacija, dakle javni novac, onda je ona otvorena za sve, dakle besplatna je, jedino ako neko želi da iznajmi opremu to naplaćujemo mi, ili druge osobe koje iznajmljuju opremu, ali sam ulazak i prolazak se ne naplaćuje. To je otvoreno za sve goste za sve turiste, agencije, svi mogu to da koriste, ali opet ponavljam uz obavezno korištenje opreme, jer sigurnost je najvažnija i ne smijemo to zaboraviti, jer inače će doći do neželjenih posljedica”, upozorio je.

(StarMo)