Naslovnica Mostar Mostar i korona: Pali odmah na početku…

Mostar i korona: Pali odmah na početku…

1327
foto arhiva - ilustracija

Mostar — U zadnjih par dana, brojni zvaničnici u Mostaru i HNK su se prosto utrkivali u izjavama ko će od njih javnosti uputiti jaču „umirujuću poruku“, kako ovdašnji zdravstveni sistem „spremno dočekuje“ pandemiju koronavirusa, te da za sve moguće scenarije, eto postoje – „protokoli“.

Izostanak zaraze koronavirusom na ovim prostorima, za razliku od, recimo Banja Luke ili nekih drugih mjesta, protumačen je kao „dokaz“ da je Mostar „spremno dočekao“ epidemiju.

Čak se i pomalo šalilo, pa su se od strane najviših zvaničnika upućivale i nevjerovatno paušalne ocjene kako „virus neće preko Ivana“, dok su se na društvenim mrežama bez kraja i konca raspredale nadnaravne bajke kako „neće virus na Hercegovce“.

I onda se dogodio – haos… Javnost je u prvo bila u šoku, a zatim u panici….

U svega 24 sata, javnost u Mostaru i Hercegovini je na najokrutniji način saznala, da zapravo nema nekog valjanog „plana“, a ni tog čuvenog „protokola“. Jer da ti famozni „papiri“ zaista postoje i da se njih odgovorni drže „k'o Svetog pisma“, sigurno ne bi bilo moguće da se po najvećoj bolnici u Hercegovini (SKB) nonšalatno i bez valjanog nadzora šeće dobrostojeći tajkun, za koga će se nedugo kasnije ispostaviti da je zaražen koronavirusom!? Kao, rekao im je da nije nigdje putovao…

Korona je u Mostar stigla „preko štele“ – našalili su se odmah Mostarci i Hercegovci na društvenim mrežama, ali daleko je sve ovo od razloga za dobru šalu. Fora je super, ali nekako više tjera na plač i bijes, nego na smijeh.

Zapravo, kao nikada ranije, svi skupa imamo razloga za itekakvu brigu, jer je već u startu borbe se virusom od koga strahuje cijela planeta, došlo do kontaminacije sistema, koji se trebao boriti protiv te iste nove svjetske „kuge“!!?

Uprskali su, već na samo početku i tek treba vidjeti kolika je zapravo šteta napravljena. Zaraženih će sigurno biti nakon „tajkunske ekskurzije“ po SKB, samo je pitanje koliko će nas koštati ova okrutna lekcija iz poštivanja pravila i na kraju krajeva – zdravog razuma.

Ali, oni koji dobro znaju ovdašnji sistem „iznutra“ itekako su svjesni da je ovakav scenario, (koji se u stvarnosti i dogodio), bio jako moguć i to ponajprije zbog ovdašnje poslovične nonšalancije prema stvarnim problemima i otvorenog pogodovanja ili bolje reći opće snishodljivosti prema ljudima „na položaju“ i sa „gutom u džepu“.

Kažu da je u Tužilaštvo HNK pokrenulo istragu o svemu. Samo da ne bude kao i sa nekim ostalim najavama velikih istraga, koje su se uredno „ukiselile“ u ladicama.

Za razliku od ovdašnjih nestašluka u sferi politike i korupcije, ovo je „igra“ u kojoj na kraju padaju glave i to nedužnih građana. Na kocki je mnogo toga, od javnog zdravlja, do radnih mjeste i ekonomije. Svijet se „zaledio“ ne samo od koronavirusa, nego i posljedica koje on ostavlja u ekonomskoj sferi.

Budemo li se i time bavili na način na koji smo „prigodno“ dočekali koronavirus u Mostaru neće biti ovdje života, bez obzira na ime i prezime, naciju ili religiju.

Svi odgovorni se moraju uozbiljiti i prestati sa zabijanjem glave u pijesak. Ukoliko to neće ili ne znaju, onda to trebaju prepustiti onima koji znaju i hoće.

U igri velikih brojeva sa pandemijom bolesti bez pravog lijeka na globalnom planu, ne pomažu ni kumovi ni rodbina ni jarani, ni pajde…

Živi samo broje mrtve…

(StarMo)