Naslovnica Mostar Mostar: Građanke traže besplatno predškolsko obrazovanje

Mostar: Građanke traže besplatno predškolsko obrazovanje

276
foto arhiva

Mostar — Inicijativa građanki i građana Mostara (IGM) pripremila je u povodu 8. marta inicijativu za nositelje vlasti u Gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja se odnosi na besplatno predškolsko obrazovanja za svu djecu na tom području.

Članica Inicijative Amna Popovac navodi kako su u povodu Međunarodnog dana žena željeli da skrenu pažnju na jako nepovoljan položaj djece u predškolskim ustanovama.

– Svjesni smo da u Mostaru i Hercegovini sve teže živimo i sve manje je porodica koje mogu sebi priuštiti da plaćaju i za jedno ili čak dvoje djece boravak u predškolskim ustanovama. Grad Mostar je do sada pokrivao samo pola troškova rada gradskih vrtića, iako kao osnivač mora da pokriva sto posto te troškove. Prošle godine, tokom pandemije, Grad Mostara je radi toga što nije bilo uplata od roditelja, pokrio sve troškove i to nam je pokazalo da oni mogu da nastave da tako rade i u buduće.

Iz tog razloga smo tražili da Grad Mostar pokrije sve troškove rada vrtića, a da zauzvrat sva djeca u Mostaru mogu besplatno da idu u predškolsko obrazovanje – ističe Popovac.

Naglašava kako vrtići nisu igraonice te da su to odgojne ustanove u kojima se djeca socijaliziraju i uče osnovnim društvenim vrijednostima.

Osim prema Gradu Mostaru, dodala je, inicijativu šalju i prema vladajućim strukturama Hercegovačko-neretvanskog kantona jer, kako kaže, postoji federalni i kantonalni zakon u kojem piše da djeca godinu dana prije polaska u školu moraju da provedu 150 do 300 sati u vrtiću.

– Svjesni smo da jako puno djece živi u ruralnom području i ne mogu ostvariti to svoje pravo. Za samo sto hiljada maraka HNK može omogućiti svoj djeci iz ovog kantona da imaju predškolsko obrazovanje, to minimalno od 150 do 300 sati- poručila je Popovac.

Podršku toj inicijativi pružila je i direktorica Ustanove “Dječji vrtići” Mostar Danijela Kegelj.

Direktorica Javne ustanove “Dječiji vrtići Ciciban” Dženana Šegetalo istakla je kako bi predškolsko obrazovanje trebalo biti besplatno u godini pred polazak u školu te dostupno svoj djeci u kantonu.

– Nadamo se da će ova inicijativa uroditi plodom, da će imati pozitivne rezultate i da će što prije zaživjeti- naglasila je Šegetalo.

 

(StarMo)