Naslovnica Mostar Mostar: Glavni imam prozvao gradonačelnika Bešlića

Mostar: Glavni imam prozvao gradonačelnika Bešlića

1120
Dino ef. Maksumić

Mostar — Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić kazao je za portal Klix.ba, kako boli saznanje da odobrenje za izgradnju Islamskog centra u Mostaru na lokalitetu Lakišića harema stoji na mrtvoj tački bez naznaka da će se išta promijeniti”.

“Od tog projekta nećemo odustati, oko njega ostajemo okupljeni, ustrajni ne odustajući od naših zahtjeva, uporni bez umora, s tim što nas šutnja vlasti neće obeshrabriti da na drugom mjestu, paralelno, udovoljimo potrebama vjernika u organizaciji vjerskog života. Također nas boli, ali i zabrinjava činjenica da nakon godinu gradske vlasti i službe nisu poništile rješenje o obavljanju djelatnosti firme Cezar u uzurpiranom Sultan Selimovom mesdžidu neposredno kod Starog Mosta u kojem se i dalje obavljaju trgovačke djelatnosti”, kazao je ef. Maksumić.

Dodaje i kako su prošle godine kroz medije “pozvali gradske organe na djelovanje i dosljedno provođenje pravila i zakona”, ali su i džematlijama vjernicima uporedo, kroz zajedničku hutbu, prezentirali informacije o uzurpatorskom djelovanju koje se odvija u navedenom mesdžidu, na čemu im mnogobrojni vjernici i danas zahvaljuju, jer su neki od njih bili pogrešno i lažno informisani i, kako su sami kazali, tek nakon hutbe i medijskih izvještaja “progledali” i spoznali pravu istinu u vezi s uzurpacijom i ugašenim Islamskim kulturnim centrom i njegovim direktorom, kojeg je osnovao i postavio Medžlis IZ Mostar.

Dino ef. Maksumić je ovim putem pozvao gradske organe na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem da “konačno omoguće i realizaciju objekta Centra za učenje Kur'ana koji je predviđen između dva objekta Karađoz-begove medrese u Sjevernom Logoru. Također i projekt obnove Derviš-paše Bajezidagića medrese u Podhumu “godinama stoji bez pomaka”.

“Na gradonačelniku Bešliću je da otkloni naše utemeljene sumnje da se ove stvari namjerno ne rješavaju, kompliciraju i prolongiraju do beskraja te da konkretnim potezima pokaže i dokaže da je istinski gradonačelnik svih građana ovog grada, legalista i poštivalac prava”, zaključio je na kraju za Klix.ba glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić.

(StarMo)