Naslovnica Mostar Mostar: Dvotračni turbo rotor se “najvjerovatnije” pušta u promet 15.07.

Mostar: Dvotračni turbo rotor se “najvjerovatnije” pušta u promet 15.07.

292

Mostar — Dva velika cestovna infrastrukturna projekta u Mostaru; uređenje kružnog toka na Španskom trgu i rekonstrukcija Avenije, ovih dana privode se kraju – javili su iz Gradske uprave Mostar.

Prema informacijama dobivenim od HP Investinga, izvođača radova na Španskom trgu, radovi na samoj prometnici teku planiranom dinamikom i promet će najvjerojatnije biti pušten 15. jula kako je i predviđeno ugovorom.

U sklopu uređenja kružnog toka na Španskom trg gradi se tzv. dvotračni turbo rotor. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om je 1,05 miliona maraka, od čega je Vlada FBiH osigurala pola miliona maraka, a preostalih 551.519 maraka dolazi iz proračuna Grada Mostara iz sredstava naknade od Elektroprivrede za potopljeno zemljište.

Što se tiče projekta uređenja Avenije (Ulica kralja Tomislava), iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Feni je rečeno kako su radovi uspješno završeni i cesta je u cijelosti otvorena za promet.

U sklopu radova izmijenjena je instalacija vodovoda i kanalizacije te osigurana mogućnost za polaganje ostalih instalacija (elektro i telekomunikacijske instalacije).

Postavljena je nova posteljica od šljunka, ugrađen je kompletno novi habajući asfaltni sloj i preostalo je postavljanje završne prometne signalizacije.

Ukupno je u okviru projekta rekonstruirano oko dva kilometra prometnice (1,4 km odnosi se na Ulicu kralja Tomislava, a oko 600 metara na Ulicu Ante Starčevića i raskrižje na vrhu Avenije).

Ukupna vrijednost radova je nešto veća od 6 miliona maraka.

Iz Federalnog ministarstva prometa napominju kako je posebna pažnja posvećena pitanju poboljšanja sigurnosti na ovoj rekonstruiranoj dionici, pa je tako MUP-u HNK predložena ugradnja kamera za kontrolu brzine.

Iz MUP-a HNK obavijestili su kako je u ovoj godini planiran postupak nabavke dvaju dodatnih uređaja za kontrolu brzine koji će biti postavljeni na raskrižju kod zgrade Mostarka i kod novog Studentskog mosta.