Naslovnica Sport Mostar domaćin državnom šampionatu

Mostar domaćin državnom šampionatu

207

Mostar — Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu, odnosno trka “Hercegovina Classic”, održat će se u nedjelju, 27. septembra, u Mostaru u organizaciji udruženja “Hercegovina bicikl”, Biciklističkog kluba (BK) Mostar i Biciklističkog saveza BiH.

Na prvenstvu će nastupiti najbolji cestovni biciklisti Bosne i Hercegovine koji će se boriti za UCI bodove koji se računaju za kvalifikacijsku normu za Olimpijske igre, saopćeno je na zvaničnoj internet-stranici BK-a Mostar.

Prema riječima predsjednika udruženja “Hercegovina bicikl” Tonija Zorića, na prvenstvu će nastupiti bh. biciklisti u svim kategorijama.

“Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo domaćini jednog Državnog prvenstva, zapravo jedne od najbitnijih trka gdje se biciklisti bore za titulu državnog prvaka i vrijedne UCI bodove. Trka Državnog prvenstva ove godine nosi naziv ‘Hercegovina Classic’, u njoj će i Mostar i Hercegovina imati nekoliko svojih predstavnika, a naša želja je da predstavimo Hercegovinu kao zemlju sporta i prikažemo je kao poželjnu turistički destinaciju”, kazao je Zorić, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Biciklizam u Hercegovini u velikoj je ekspanziji, a u mnogo tome je, navode iz “Hercegovina bicikla”, doprinio i rad dva udruženja koja rade na poboljšanju uslova za bavljenje biciklizmom u smislu izrade biciklističke infrastrukture, turističke ponude, te predstavljanju biciklizma kao sporta i zdravog načina života.

“Hercegovina bicikl” i BK Mostar zajedno sa Uredom Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije, kao nosiocem projekta, početkom oktobra organiziraju edukaciju cikloturističkih vodiča, kao i biciklijadu Upoznaj Hercegovinu – “Franciskana”, a ove aktivnosti organiziraju se u okviru projekta prekogranične saradnje “Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”, kojeg finansira Evropska unija.

Dodao je kako se osim širenja cikloturističke ponude veliki napori ulažu i u rad s najmlađim grupama i promociju profesionalnog biciklizma u Hercegovini.

“Već šest godina u nizu organizatori smo Državnog prvenstva u brdskom biciklizmu, a sada zajedno s Biciklističkim savezom BiH već drugu godinu organiziramo i Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu. Vjerujemo kako ćemo i ove godine uprkos problemima s pandemijom i teškim uslovima u kojim se nalazimo uspješno iznijeti ovaj projekat, te opravdati povjerenje koje nam je dato za organizaciju ovako važnog događaja za biciklizam u BiH”, dodao je Zorić.

Start trke planiran je u 12 sati ispred tržnog centra Mepas Mall, odakle će biciklisti voziti zatvorenu vožnju kroz grad, a nakon toga ih čeka uspon prema Gorancima i borba za titulu državnog prvaka.

Trka se organizira uz pomoć generalnog pokrovitelja Federalnog ministarstva kulture i sporta, partnera Sportski savez Grada Mostara i Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, te sponzora.

(StarMo)