Naslovnica Život Mostar dobio novog biskupa

Mostar dobio novog biskupa

224

Mostar — Petar Palić, dosadašnji Hvarski biskup i Glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, imenovan je za Mostarsko-duvanjskog biskupa i Apostolskog aministratora Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Podsjećanja radi, tu dužnost proteklih decenija u Mostaru je obavljao dosadašnji biskup Ratko Perić.

Tim povodom, medijima je proslijeđeno saopštenje za javnost Apostolske Nuncijature u Republici Hrvatskoj.

“Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije Preuzvišenog mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg Porečkog i Pulskog biskupa.

Istovremeno je imenovao Preuzvišenog mons. Petra Palića, dosadašnjeg Hvarskog biskupa i Generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije za Mostarsko-duvanjskog biskupa i Apostolskog administratora Trebinjsko-mrkanske biskupije”, saopštila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj.

Novi biskup u Mostaru rođen je u Prištini, 3. jula 1972., u familij janjevačkih Hrvata. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici, te Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. juna 1996. godine. U oktobru 2005. godine upisao je postdiplomski studij teologije na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Univerziteta u Grazu, a istovremeno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do septembra 2008.

Na tom Univerzitetu postigao je doktorat iz teologije 2009. godine, s temom “Za kulturu života. Zauzimanje Crkve u Hrvatskoj za kulturu života na temelju enciklike Evanđelje života od 1995-2005”).

Od 2011. do 2017. obavljao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjete pape Ivana Pavla II Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014.

Od 2017. vrši službu generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije. Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom, 9. marta 2018. Zaređen je za biskupa 30. aprila 2018. u hvarskoj katedrali, te ujedno preuzeo upravljanje biskupijom.

(StarMo)