Naslovnica Mostar Mostar dobija Skupštinu građana – Sami će birati teme!

Mostar dobija Skupštinu građana – Sami će birati teme!

142
Urumova i Kordić

Mostar — Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i šefica Ureda Vijeća Europe (VE) u Sarajevu Bojana Urumova u petak su u mostarskoj Gradskoj vijećnici potpisali Memorandum o suradnji između ovog grada i Vijeća Europe koji će “doprinijeti razvoju demokracije u Mostaru”.

Gradonačelnik Kordić kazao je kako će se u okviru suradnje organizirati “Skupština građana” na kojoj će 48 žitelja Mostara “moći aktivno sudjelovati, vijećati i raspravljati o temama važnima za grad”.

– Ovo je prilika da se građani uključe, da delegiraju teme kroz postupnik koji je razradilo Vijeće Europe, kako bi gradski vijećnici i ja kao gradonačelnik dobili informaciju što je to trenutno od interesa građanima Mostara – pojasnio je Kordić.

Po njegovim riječima, kada je ušao u utrku za mostarskog gradonačelnika njegova želja bila je građanima što više približiti vođenje i rješavanje problema u Mostaru, a upravo je Skupština građana odličan način da se to uradi.

Šefica Ureda VE-a u Sarajevu Bojana Urumova kazala je kako će se u subotu, 10. jula, održati prva Skupština građana.

– Mislim da će ovo svrstati Mostar u skupinu gradova koji predvode ovaj proces koji je dosta suvremen i inovativan. Deliberativna demokracija je proces dizajniran da uključi što više mišljenja samih građana za pitanja koja ih se tiču. Konkretno pitanje koje je izabrano ovaj put je ekološko upravljanje i ekološki razvoj Mostara – istaknula je Urumova.

Tokom četiri uzastopna vikenda Skupština građana skupit će reprezentativnu grupu od 48 nasumično odabranih građana koji će vijećati i izraditi preporuke o čistoći grada i održavanju javnog prostora u Mostaru, a teme su predložili i odabrali sami građani nakon konzultacija s civilnim društvom i gradskim vlastima.

Skupština se organizira po posebno razvijenoj metodologiji koja osigurava transparentan i uključiv proces i omogućuje građanima da o toj temi uče od relevantnih stručnjaka i iz iskustava drugih gradova, te da čuju stavove lokalnih aktera i političkih predstavnika.

(StarMo)