Naslovnica Mostar Mostar dobija sasvim novi karate klub

Mostar dobija sasvim novi karate klub

508

Mostar — Svi ljubitelji sporta, borilačkih vještina i zdravog življenja od 7 do 77 godina pozvani su da se upišu u novi mostarski karate klub – Hara karate academy.

Osnivač i trener kluba je prim. mr. sci. Senad Sarić, doktor medicine, inače majstor karatea 6. DAN koji je svoj cijeli životni opus proveo uz školovanje, medicinsku edukaciju i karate sport i vještinu.

Oni koji se prijave i postanu dio nove priče o karateu u Mostaru, mogu računati na izniman program treniranja borilačke vještine karate ali i brojne druge sadržaje poput izleta, aktivnosti u prirodi ali i dobrog druženja. Prijave nisu ograničene po dobi – svi su dobrodošli, bez obzira na godine.

Osnovni cilj novog kluba je propagiranje zdravog načina življenja kroz sportsko-rekreativne aktivnosti pod stručnim medicinskim nadzorom. Upravo taj spoj sporta i zdravog življenja kroz prizmu savremene medicine je ono što izdvaja Hara karate academy od ostalih.

Karate klub „Hara karate academy“ je udruženje osnovano 15.12. 2021. godine u saradnji sa Poliklinikom Arbor Vitae Dr. Sarić. Misija kluba je da kroz sport, kao način života, obogaćuje razvojne potencijale pojedinaca i lokalnih sportskih organizacija i aktivno doprinosi razvoju sportske svijesti.

HARA je japanska riječ koja nema ekvivalenta na našem jeziku, a možemo reći kao da je sredina – središte tijela. U doslovnom smislu se odnosi na predio donjeg dijela stomaka ispod pupka.Na japanskom jeziku termin takođe ima psihološke i duhovne konotacije”Hara je mjesto u ljudskom tijelu i to je mjesto energije ili se može smatrati čak kao “centar univerzuma”.

Vrsni poznavaoci borilačkih vještina obično ne govore da se bave tim vještinama, a često se ni po izgledu ne mogu i ne moraju prepoznati. Ponašaju se smireno i opušteno. Imaju bolju kontrolu nad svojim emocijama i ne dozvoljavaju egu da se previše kontroliše. Ali kada dođe do situacije, oni su u stanju da donesu tu unutrašnju snagu „Hara ga dekite iru“ i da se nose sa nastalom situacijom „mirnog uma“.

 

(StarMo)