Naslovnica Mostar Mostar dobija “Kultur Punkt”….

Mostar dobija “Kultur Punkt”….

97

Mostar — Udruga ‘Rezon’, zvanična platforma Street Arts Festivala Mostar, organizira novi konceptualni program Mostar Kultur Punkt, koji će se održati od 1. do 7.12.2021.

Objedinit će različite sadržaje na više lokacija u gradu koje će biti punktovi kreativnosti, progresa i edukacije, gdje će se također okupiti pojedinci koji su svojim djelovanjem dali veliki doprinost kulturnoj sceni.

Program se realizira uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta BiH,u okviru projekta IchBiH.ba, koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH.

U Zagrebačkoj ulici tokom realiziranja programa bit će lociran Mural Punkt koji je dobro poznat koncept građanima Mostara. Lokalne autorice Karla Ćosić i Iris Ivković i ulični umjetnik iz Sarajeva Benjamin Čengić radit će na tematskoj intervenciji. Ova ulica dobit će svoj prvi mural većih dimenzija koji će impresivnim koloritom i motivom dati potpuno novu vizualnu dinamiku prostoru.

U periodu od 1. do 4.12.KulturStadt Punkt će biti u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar gdje će mladi imati priliku da na edukativnoj radionici uče o suvremenoj i javnoj umjetnosti kroz teorijski i praktični dio. Lokalni eksperti na ovom polju umjetnosti će tokom predavanja približiti srednjoškolcima njemačku umjetnost urbanog slikarstva. Nakon teorijskog dijela učesnici radionice će imati priliku da izlaskom u javni prostor izraze svoje likovne sposobnosti te grad Mostar pretvore u svoje platno.

U subotu, 4.12. Musik Punkt ćerasplesati Klub 27u MC Pavarotti. Gostovat će DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke uz lokalnu podršku Ploggena koji će nas provesti kroz muzičko historijsko putovanje elektronike prije i nakon pada Berlinskog zida.

U nedjelju, 5.12.OKC Abrašević će postati Graffiti Punkt i slušat ćemo “Priče sa zidova”.

Događaj će biti upriličen u vidu razgovora sa jednim od pionira bh. graffiti i hip hop scene. Riječ je o Frenkiju, poznatom na graffiti sceni kao LACK. Do sada je objavio svoje dvije knjige koje je podržao Goethe-Institut BiH u kojima se osvrće na nastanak prvih grafita na tlu BiH i utjecaj njemačke scene na stvaranje njegovog ličnog rukopisa. Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati sa graffiti kulturom, njenim temeljima na našim prostorima i izazovima sa kojima se suočava i koje prevazilazi.

(StarMo)