Naslovnica Mostar Mostar: Do sada liječili 1000 ovisnika u Hercegovini

Mostar: Do sada liječili 1000 ovisnika u Hercegovini

155
foto: ilustracija

Mostar — Centar za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti Mostar je program usmjeren suzbijanju (prevenciji) bolesti ovisnosti i liječenju ovisnika o drogama u vanbolničkom tretmanu.

Nudi cijeli niz usluga, a prvi i osnovni zadatak je liječenje heroinskih ovisnika, odnosno pružanje usluga opijatske supstitucijske terapije sa tri lijeka.

„Prije svega metadonom, ali i sa dva druga lijeka buprenorfinom i buprenorfin/naloksonom. Osim samog farmakološkog liječenja, pružamo psihosocijalnu podršku ovisnicima, ali i njihovim porodicama. Također pružamo usluge testiranja urina na pojavu psihoaktivnih tvari, ne samo za ovisnike, nego, po nalogu suda, i za potrebe zapošljavanja, ukoliko neko ima sumnju ili želi potvrdu da neko nije koristio droge. Centar pruža i usluge screeaning testiranja na krvlju prenosive bolesti, kao što su hepatitis B, hepatitis C i HIV“, objasnio je direktor Centra mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med.

Centaru se javljaju ovisnici, eksperimentatori s lakim drogama, kao i članovi njihovih porodica. U registru je oko 1000 korisnika, od kojih mjesečno između 120-130 zatraži usluge Centra.

„Pacijenti nam dolaze iz HNK i Zapadnohercegovačkog kantona, s tim da ih je najviše iz HNK. Radimo na proširivanju obima posla i očekujemo nove pacijente. Želimo da se uključe svi koji imaju potrebu“, istakla je doktorica u Centru Gorjana Smiljanić, dr. med.

Rad s pacijentima je zasnovan na farmakoterapiji i psihosocijanoj pomoći.

„Rad našeg centra se zasniva na terapijskom modelu vanbolničkog liječenja same ovisnosti. Imamo dvije metode rada, farmakotrerapijski i psihosocijalni pristup. Prvi se primjenju u radu s pacijentima ovisnicima o heroinu, dok psihosocijalni pristup koristimo s pacijentima koji su ovisnici o drugim opojnim drogama“, kazao je ljekar Nikola Bevanda, dr. med.

Kroz Centar je od 1999. godine prošao veliki broj radnika, svi djelujući s tim ciljem – pomoći onima koji se bore s drogom. Intencija je u budućnosti prerasti u kantonalni zavod za bolesti ovisnosti i pružati pomoć ljudima koji imaju potrebu liječiti bolesti ovisnosti, prije svega od droge, ali i drugih bolesti.

„Posebno trebamo istaći da je prevencija vrlo važna, danas nažalost zanemarena i ukoliko mogućnosti dozvole, mi ćemo se sigurno fokusirati i na prevenciju, jer je bolje spriječiti, nego liječiti“.

U Centru za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti Mostar trenutno djeluje stručni tim od 13 radnika, sastavljen od ljekara, tehničara i socijalne radnice.

(StarMo)