Naslovnica Mostar Mostar će se sjetiti “pionirki ženskog obrazovanja”

Mostar će se sjetiti “pionirki ženskog obrazovanja”

608
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Povodom Međunarodnog dana žena, Inicijativa građanki i građana Mostara, organizuje prikladnu manifestaciju posvećenu značajnim ženama porijeklom iz Mostara koje su u svom polju djelovanja bile prepoznate kao pionirke i nositeljke promjena.

Manifestacija “Osmi mart nije karanfil” održat će se u četvrtak, 5. marta, u Gradskoj vijećnici Mostara u 18 sati.

Organizatori ističu kako se kroz performans, u kojem će predstavnice svih relevantnih političkih stranaka iz Mostara igrati ulogu Mostarki iz prošlosti, žele prisjetiti pionirki ženskog obrazovanja: operne pjevačice, doktorice bioloških nauka, pjesnikinje, sutkinje i slikarice.

Sve te žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiracije bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, a njihova poruka je da se može živjeti i djelovati zajedno, poručili su iz Inicijative građanki i građana Mostara.

U dokumentarnom teatru na kratko će oživjeti sestre Berta i Marija Bergman, Smilja Mučibabić, Bahrija Nuri-Hadžić, Hatidža Đikić, Katarina Kosača, Nadžida Hadžić Novak i Memnuna Vila-Bogdanić.

Osim što su bile prve žene u poljima svog djelovanja u nauci i umjetnosti te što su porijeklom iz Mostara, tim ženama je zajedničko i to što su svojim radom pružale otpor sistemu u kojem su živjele, podjelama u društvu i tlačenju slabijih. Neke od njih su za to žrtvovale i svoju slobodu, a danas su zaboravljene, navode organizatori.

U drugom dijelu manifestacije planirano je predstavljanje žena koje danas žive i rade u Mostaru koje će svojim primjerom pokazati kako su uspjele bez obzira na vrijeme i okruženje u kojem žive.

Manifestacija se organizuje uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji u BiH provodi Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima, a na njoj će se obratiti i zamjenica britanskog ambasadora u BiH dr. Ruth Wiseman.

(StarMo)