Naslovnica Mostar Mostar: Aktivisti uslovno novčano kažnjeni sa po 500 KM

Mostar: Aktivisti uslovno novčano kažnjeni sa po 500 KM

206

Mostar — Oko 60 građana Mostara okupljenih oko građanske inicijative “Jer nas se tiče”, koji su se protestima borili za izmještanje deponije Uborak, su uslovno kažnjeni sa po 500 KM po rješenju Općinskog suda u Mostaru.

Kazne će biti izvršene, samo, ako u roku od godinu od dana pravomoćnosti ovog rješenja počine novi prekršaj, koji se odnosi na njihovo ponovo iskazano nezadovoljstvo protestnim aktivnostima.

Predstavnici inicijative se terete da su odgovorni za počinjeni prekršaj po Zakonu o javnom redu i miru na način što su 6. decembra 2019. godine u 7:45 sati na javnoj površini u mjestu Vrapčići – Uborak “onemogućili ulazak vozilima komunalnih preduzeća Grada Mostara u deponiju”.

Iz udruženja tvrde da se radi “o još jednom pokušaju sprečavanja aktivista u njihovom daljnjem djelovanju po pitanju izmještanja nelegalne deponije Uborak”.

“Iako deponija nema okolinsku dozvolu, niti posjeduje mehanizme zaštite okoliša za razlaganje opasnog otpada, što je i bio povod našeg okupljanja, Općinski sud u svom rješenju ima poprilično paradokslane navode koji glase da sud uvažava činjenicu da deponija nema okolišnu dozvolu, ali da ta činjenica ne može osloboditi okrivljene odgovornosti za djelo koje im je stavljeno na teret prekršajnim nalogom već može samo uticati na vrstu i visinu sankcije”, poručili su iz građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

 

(StarMo)