Naslovnica BiH Most kod Nevesinja – turističko blago

Most kod Nevesinja – turističko blago

183

Nevesinje — Trinaest kilometara istočno od Nevesinja, u selu Bratač, nalazi se pravo malo arhitektonsko blago, most Ovčiji brod. Ovaj biser osmanske arhitekture predstavlja turističku atrakciju, i dio je ponude obilaska nevesinjskog kraja, prenosi BHRT.

Most je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a uvršten je i na Listu ugroženih spomenika, zbog lošeg stanja konstrukcije. U toku je izrada tehničke dokumentacije za restauraciju, pa bi most uskoro trebao dobiti novi sjaj.

Ovaj most dugo je bio jedini na rijeci Zalomki koja se u korito vraća tokom zimskih mjeseci. U ljetnim mjesecima korito je suho, budući da Zalomka u ljetnim mjesecima teče kao podzemna rijeka. Kraški krajolik u kojem se most smjestio, predstavlja pravu oazu mira i ljepote.

Tačnih podataka o njegovoj izgradnji nema, ali se pretpostavlja da su ga podigle Osmanlije, najvjerovatnije u 16. stoljeću. Ovaj neobični most je predložen za nominaciju i potencijalni je kandidat za uvrštavanje na UNESCO listu Svjetskog kulturnog naslijeđa.

“Most je sa tri luka, 35 metara dužine i tri metra širine. Izgrađen je u potpunosti od kamena sa ovog prostora i od prošle godine predstavlja nacionalni spomenik BiH”, kazao je Radoš Buha, iz Turističke organizacije Nevesinja.

Most je uvršten i na Listu ugroženih spomenika, zbog lošeg stanja konstrukcije i bioloških naslaga. Na putu između Gacka i Nevesinja nema nikakvih putokaza za most, pa je most izuzetno teško pronaći. To bi se uskoro trebalo promijeniti.

“Do sada u novijem periodu nije bilo nekih rekonstrukcija. Jedina koja je bila je ona za vrijeme Austro-Ugarske. Sada sa zavodom za zaštitu spomenika izrađujemo tehničku dokumentaciju za obnovu mosta pa bi za godinu-dvije mogli očekivati detaljnu rekonstrukciju i obnovu”, rekao je Buha.

U želji da prikažu prirodu i bogatstvo kulturne baštine Nevesinja, most su u svoj program obilazaka uključili i članovi “NOA Morine”, koji posjetiocima nude off road obilaske hercegovačkih ljepota na džipovima i Quad vozilima.

“Što se tiče mosta, on je jedan dragulj u Nevesinju, ne samo po starosti nego i po lokaciji i po miru koji čovjek može ovdje da doživi tako da je skoro u svakoj našoj turi i dio je ponude. Pokušavamo da stvorimo to neko gostoprimstvo koje je u Nevesinju, ali i u cijeloj Hercegovini poznato. Ideja je da se pokaže priroda, a uz to i domaća hrana”, rekao je Goran Knežević, iz organizacije “NOA Morine”.

Ovaj most u potpunosti je izgrađen od kamena i kao takav uspješno prkosi zubu vremena. Ime Ovčiji brod su mu dali čobani koji su tokom ljetnih mjeseci preko njega vodili ovce iz niske, vruće Hercegovine u visoku, hladniju Hercegovinu.

(StarMo)