Naslovnica Život Moskva: Zašto bi trovali Navalnog? Nije popularan

Moskva: Zašto bi trovali Navalnog? Nije popularan

53
Aleksej Navalni

Moskva — Ruska stalna misija u Evropskoj uniji saopćila je da “nema nikakvog razloga za ruske vlasti da otruju Navalnog vojnim nervnim agensom i potom mu dopuste da otputuje u Njemačku, gdje bi se otrovna supstanca mogla primijetiti”.

– Koji bi razlog bio za ruske vlasti da otruju Alekseja Navalnog, uzimajući u obzir da stopa njegove popularnosti jedva dostiže dva posto? – navodi misija u saopćenju, pozivajući se na julsku anketu javnog mnijenja.

Glasnogovornica Navalnog Kira Jarmiš kazala je da rezultati regionalnih izbora održanih tokom vikenda, na kojima su kandidati koje podržava Navalni osvojili mjesta u dva sibirska grada, pokazali da je podrška Rusa Navalnom “mnogo veća”.

Četrdesetčetverogodišnjem opozicionom političaru naglo je pozlilo i onesvijestio se prošlog mjeseca dok je putovao iz Sibira u Moskvu, i prebačen je avionom u berlinsku bolnicu, čiji su liječnici ustanovili da je otrovan nervnim agensom novičok.

Njemački zvaničnici tvrde da su laboratorije u tri zemlje ustanovile prisustvo novičoka i zatražili su objašnjenje od Moskve. Rusija tvrdi da još nema nikakvih dokaza za takve navode.

(StarMo)