Naslovnica Život Moskva pomaže režimu u Kazahstanu: 70 aviona sa ruskim vojnicima…

Moskva pomaže režimu u Kazahstanu: 70 aviona sa ruskim vojnicima…

165

Moskva — iše od 70 aviona Il-76 i pet aviona An-124 prebacuju u Kazahstan jedinice ruskog kontingenta u okviru snaga Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), saopćio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

“Zračna grupa koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije 24 sata dnevno prebacuje jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga CSTO u Kazahstan”, rekao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

Organizacija Ugovora o zajedničkoj sigurnosti međunarodna je organizacija vojno-političke prirode koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg SSSR-a.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da su ruske mirovne snage pomogle snagama sigurnosti Kazahstana da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom u Almatiju. Ranije je saopćeno da će ruski mirovnjaci čuvati vladine zgrade i pomagati vojsci Kazahstana u održavanju reda.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je ustavni poredak uglavnom uspostavljen u toj centralnoazijskoj zemlji pogođenoj nemirima u kojima su poginuli deseci ljudi, naveo je njegov kabinet u saopćenju.

Kazahstansko ministarstvo unutarnjih poslova je u odvojenom saopćenju istaklo da je 26 “naoružanih kriminalaca” likvidirano, a više od 3.000 njih privedeno, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta koji su izbili ove sedmice, prenosi agencija Reuters.

 

(StarMo)