Naslovnica BiH Moskva optužuje sarajevske medije za “raspirivanje antiruske histerije”!

Moskva optužuje sarajevske medije za “raspirivanje antiruske histerije”!

236
Sergej Lavrov

Moskva/Sarajevo — Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo “Slobodnu Bosnu” i druge bh. medije za “cinične manipulacije i nepoštene igre u medijskom prostoru” zbog izvještavanja o aferi “Ikona”, koja je u to vrijeme potresala bh. političku scenu i u čijem centru su bili ruski ministar Sergej Lavrov i Milorad Dodik.

Sličan slučaj ponovo se dogodio.

Ovoga puta je rusko ministarstvo u ponedjeljak 29. augusta objavilo novi izvještaj u kojem je optužilo “Slobodnu Bosnu” i sarajevski portal “Klix” za “raspirivanje antiruske histerije”.

“Zapadni centri utjecaja, uz pomoć kontroliranih medija, raspiruju antirusku histeriju u Bosni i Hercegovini (BiH), iskrivljujući bit zbivanja u Ukrajini i Rusiji”, navodi se u izvještaju ruskog ministarstva objavljenog na službenoj stranici, kao i na ruskoj društvenoj mreži VK.

U izvještaju ruskog ministarstva kao primjer “antiruske histerije” naveden je tekst “Slobodne Bosne” prenijet sa britanskog “Economista” u kojem se analiziraju ekonomske prilike u Rusiji te se iznose informacije o lažiranju službene fiskalne statistike kojom se služi ruska vlast kako bi se obmanula javnost o ekonomskom padu koji Rusija doživljava uslijed sankcije.

Rusko ministarstvo dalje navodi da se ovakvim tekstovima “nastoji skrenuti pozornost čitaoca od ozbiljnih ekonomskih problema u BiH”.

(StarMo)