Naslovnica Život Moskva o NATO-u: Nema potrebe za dijalogom…

Moskva o NATO-u: Nema potrebe za dijalogom…

152

Moskva — Kremlj je saopćio u petak da NATO-ovo usvajanje nove strategije koje se fokusira na Rusiju potvrđuje da je je odluka Moskve da prekine veze s blokom bila ispravna.

Ministri odbrane NATO-a dogovorili su novi master plan u ovoj sedmici o odbrani od svake potencijalne ruske prijetnje napadom na više frontova, potvrđujući njen temeljni cilj odvraćanja Moskve, uprkos rastućem fokusu na Kinu.

Nekoliko dana ranije, Rusija je prekinula odnose zatvaranjem svoje diplomatske misije u NATO-u i misije Alijanse u Moskvi nakon što je NATO protjerao osam Rusa pod optužbom za špijunažu.

“Nema potrebe za dijalogom u ovakvim uslovima, a usvajanje takvog koncepta NATO-a potvrđuje to još jednom”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

“Rusija nikada nije imala iluzija prema NATO-u. Mi znamo prirodu te alijanse, ta alijansa nije stvorena radi mira, ona je začeta, smišljena i stvorena radi konfrontacije”, kazao je Peskov, prenosi Reuters.

(StarMo)