Naslovnica Život Moskva i Kijev imaju sporazum o transportu gasa

Moskva i Kijev imaju sporazum o transportu gasa

355
foto arhiva - ilustracija

Mokva/Kijev — Kijev i Moskva saopštili su da su poslije teških pregovora potpisali ugovor o tranzitu ruskog gasa za Evropu preko Ukrajine, čime su uklonjena strahovanja o novoj krizi gotovo u sred zime.

“Ukrajina je potpisala ugovor o tranzitu na pet godina. Evropa zna da je nećemo napustiti”, napisao je sinoć na svojoj Facebook stranici ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a tu informaciju je potvrdio šef ruskog giganta Gasproma Aleksej Miler.

“Čitav niz dokumenata je potpisan”, rekao je Miler i precizirao da će to omogućiti da se nastavi “tranzit gasa poslije 31. decembra” kada ističe sadašnji ugovor.

Tim dokumentima se finalizuje Sporazum o razumijevanju o tranzitu, koji su dvije strane potpisale 20. decembra poslije više mjeseci teških pregovora uz učešće Evropske unije.

Uprkos tom načelnom dogovoru razgovori o njegovoj finalizaciji su bili napeti i pobudili strahovanje da će propasti u posljednjem trenutku uz rizik poremećaja snabdijevanja evropskih zemalja.

Novi ugovor predviđa da će Gasprom preko Ukrajine poslati najmane 65 milijardi kubnih metara gasa iduće godine, a zatim najmanje 40 milijardi godišnje od 2021. do 2024. godine, rekao je Zelenski, koji je dodao da će taj tranzit donijeti Kijevu ukupno više od sedam milijardi dolara.

Taj ugovor je dio šireg sporazuma prema kome je Gasprom u petak platio 2,9 milijardi dolara u vidu kazne i interesa ukrajinskoj firmi Naftogas, čime je okončana duga pravna bitka pred međunarodnim sudovima. U zamjenu za to, Naftogas je odustao od svih drugih sudskih postupaka protiv Gasproma u Ukrajini i na Zapadu.

(StarMo)