Naslovnica Život Monografija o Kazalištu Mostar

Monografija o Kazalištu Mostar

348

Mostar — U povodu 25 godina djelovanja, ovih dana iz štampe je izašla monografija koja prikazuje put HNK Mostar od njegovog osnivanja 22. septembra 1994. godine do danas.

Predstavljanje monografije “25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru” bit će upriličeno u četvrtak, 12. decembra, u 19 sati na Maloj sceni HNK Mostar, nakon čega će uslijediti i prigodna zakuska u auli Kazališta, najavili su iz mostarske kazališne kuće, prenosi Fena.

Pored teatrografskih podataka, monografija donosi i tekstove čelnih ljudi HNK-a, kao i vanjskih saradnika, prijatelja i podržavalaca.

“Monografija donosi masu obrađenih i uređenih teatrografskih podataka i sadržaja, ali i svjedoči o društvenom i političkom kontekstu ne samo nastanka već i cjelokupnog djelovanja HNK Mostar. Svjedoči kako je HNK Mostar danas, uprkos raznim i mnogim problemima s kojim se u ovih 25 godina susretao, repertoarski profilirano kazalište koje razumije i prati savremene teatarske estetike i izraze”, izjavio je direktor HNK Mostar Ivan Vukoja.

Dodao je kako je HNK Mostar nezaobilazna sličica u mozaiku ne samo hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, nego i kulturnog identiteta grada Mostara i cijele BiH, svih njenih naroda i građana.

U predstavljanju monografije učestvovat će i predsjednik Upravnog vijeća HNK Mostar Miroslav Palameta koji smatra kako je dvadeset i peta godišnjica osmivanja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru poseban jubilej.

“Priča je to o uspješnom i vrlo kvalitetnom ostvarenju davne zamisli o kulturnoj projekciji narodne osobnosti kroz oblikovanje evropski urbanog lica našeg grada i prostora, svakako, u kooperativnoj otvorenosti s drugim kulturološkim i narodnim zajednicama. Knjiga koja je prati, s prilozima sasvim kompetentnih i u problematiku predano involviranih autora, napisana na hrvatskom i engleskom, pregledno i argumentirano govori o tome”, kazao je Palameta.

Prema njegovim riječima, monografija predstavlja svjedočanstvo i primjer kako jedna institucija s kvalitetnim radnicima, s mudrom i nesebičnom upravom, i u ovom ekonomski i politički haotičnom vremenu, može postizati stvarne uspjehe i računati na svoju budućnost.

Osim Miroslava Palamete i Ivana Vukoje, u predstavljanju monografije učestvovat će i umjetnički savjetnik Dragan Komadina te rediteljica, dramaturginja i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Dubravka Zrnčić Kulenović. Moderatorica je Anita Milićević.

(StarMo)