Naslovnica BiH “Molitva za Domovinu” na Bobovcu

“Molitva za Domovinu” na Bobovcu

191

Bobovac — Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić i nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, u subotu su predvodili katolike, pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, na sedamnaestom vojnom molitvenom pohodu “Molitva za Domovinu” na Bobovcu.

Vjernici iz okolnih i udaljenih župa hodočastili su na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, u povodu dana smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić. Misno slavlje na Bobovcu, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, saopštio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH, a prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Pored katolika, pripadnika MO i OS BiH te policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim nivoima, euharistijskom slavlju su prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, izaslanica iz Doma naroda PS BiH Marina Pendeš, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. Na hodočašću je učestvovala i delegacija Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, u cilju ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Ovogodišnji pohod bio je devetnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i sedamnaesto vojno hodočašće na Bobovac, navodi se u saopštenju.

(StarMo)