Naslovnica BiH “Moja predviđanja su da će nastupiti recesija”

“Moja predviđanja su da će nastupiti recesija”

213

Sarajevo — Domaća kompanija Violeta iz Gruda u Bosnu i Hercegovinu avionom je dopremila šest respiratora i 420 hiljada komada druge medicinske opreme koja će biti podijeljena za 38 zdravstvenih institucija u našoj zemlji. Gost “Jutra za sve” BHRT-a bio je vlasnik ove kompanije Petar Ćorluka.

Ovo je prva donacija značajnije količine opreme koju je osiguralo jedno domaće poduzeće, a u realizaciji im je pomogla delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Najbitnije je imat sklad između želja i mogućnosti, kazao je Ćorluka.

“Taj sklad se onda dalje prenosi na radnike, kupce i tržište. U ovom trenutku treba i tu humanu crtu postići. Mi pomognemo zdravstvenom sistemu sada, u ovom trenutku kada zdravstveni sistem nema baš iskustva sa ovom vrstom situacije. Mi smo pomogli u tom smislu da nabavimo ovu prijeko potrebnu opremu”, rekao je Ćorluka.

Činjenica je da je sporo, tromo i nema dovoljno iskustva, ovo je odgovorio Ćorluka na pitanje o onima koji nas trenutno vode dok je kriza na snazi.

“Nema dovoljno ni teželje da se svi dignemo, da se ujedinimo. Da organiziramo redove, da svi budemo fokusirani na pomoć da što prije i što bolje izađemo iz ove situacije, jer evo baš pratim juče u Japanu, opustili su se, bili su došli do dobrih rezultata i sada se opet svakodnevno povećava broj oboljelih. Dakle nema opuštanja. Ali mi i dalje trebamo živjeti i raditi i osposobiti zdravstveni sistem. Imamo tu problema jer nismo dovoljno efikasni”, rekao je Ćorluka.

Kada je riječ o smanjenju i povećanju plata u kriznoj situaciji Ćorluka je kazao da su plate u martu povećane radnicima koji su postigli dobre rezultate, kao što to biva inače.

“Međutim u četvrtom mjesecu domaće tržište pada. Pada potrošnja. Moja predviđanja su da će nastupiti recesija. Tako da će biti cijela privreda u nekoj vrsti problema. Ali evo mi smo se okrenuli ponovo izvozu kada smo podmirili domaće tržište. Tako da bez izvoza nećemo moći u potpunosti osigurati kapacitet proizvodnje. Međutim i tu imamo problema oko granica, graničnih prelaza, transport sve je to sporo. I dovoz sirovina i odvoz proizvoda”, kazao je Ćorluka.

“Ako svi zajedno poštujemo mjere civilnih zaštita, ako se potrudimo u zdravstvu, onda ćemo svi zajedno kroz rad i dobre rezultate izaći iz ovoga”, kazao je Ćorluka za BHRT.

(StarMo)