Naslovnica BiH Mogući i protesti: Evo šta traže hotelijeri i restorateri

Mogući i protesti: Evo šta traže hotelijeri i restorateri

259
foto: N1 - ilustracija

Sarajevo — Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje su uputili Vladi i Kirznom štabu Federacije Bosne i Hercegovine. Traže produženje radnog vremena do ponoći te ukidanje zabrane održavanja muzike uživo.

Traže, između ostalog, i hitan sastanak sa Kriznim Štabom i Vladom FBiH. Ukoliko do toga ne dođe, upozoravaju da će održati proteste, prenosi Patria.

Zahtijevaju da član njihovog udruženja učestvuje u donošenju mjera, da se radno vrijeme produži do 24 sata kao i da se ukine zabrana održavanja muzike uživo jer, kako kažu, ona ničim ne ugrožava goste ukoliko je udaljena sedam metara od gostiju, a razmak između gostiju između 1,5 metara i 2 metra.

“Ako se ovo ne usvoji, tražimo istu mjeru u prodajnim centrima, javnom prevozu, javnim ustanovama, sportskim centrima. Predlažemo puno ozbiljnije kazne, pa i 5 puta veće za zbiljne prekršioce mjera, jer su oni u manjini, a ne da svi ispaštaju zbog nekolicine. Spremni smo na potpuno zatvaranje sa plaćenim prihodima procentualno po prijavljenom prometu, po uzoru na regiju. U slučaju zatvaranja da država plati zakupnine Općinama ili da se smanje za 85% po ovoj mjeri sada. Tražimo odgovornost zbog nedostatka vakcinacije, čime se i dalje ugoržava naša egzistencija”, poručili su iz Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

Apeluju na Vladu, Krizni štab i resorno ministarstvo da udovolje ovim zahtjevima kako bi ugostitelji u Kantonu Sarajevo preživili.

“Ugostiteljski radnici žele da prežive od svog rada”, zaključuju iz ovog udruženja.

(StarMo)