Naslovnica BiH Moguć generalni štrajk i protesti rudara u FBIH

Moguć generalni štrajk i protesti rudara u FBIH

475
foto: ilustracija

Sarajevo — Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), upoznao je direktore rudnika iz sastava koncerna, nadležne u Vladi FBiH i Elektroprivredi BiH o mogućem generalnom štrajku i masovnom protestu rudara 10. maja, zbog najavljene sistematizacije radnih mjesta i “katastrofalnog stanja u koncernu”.

Na sjednici Sindikata 19. aprila zaključeno je da se stupi u generalni štrajk i odluka je dostavljena premijeru FBiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu Džindiću, direktoru “Elektroprivrede BiH” Admiru Andeliji, te direktorima rudnika.

Iz Sindikata su naveli da su “Elektroprivreda BiH” i menadžmenti rudnika uglja u sastavu Koncerna spremni da, bez obzira na veliki broj nejasnoća, počnu primjenu novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, te da rudari strahuju da će to u znatnoj mjeri umanjiti dostignuti nivo njihovih materijalnih prava, javlja novinska agencija SRNA, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić rekao je da će u toku generalnog štrajka biti održan masovni protestni skup radnika iz rudnika uglja.

“Potpuno je otvorena mogućnost da se od Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH najkasnije do 30. aprila u skladu s važećim zakonskim propisima izvrši najava generalnog štrajka u rudnicima uglja u sastavu Koncerna”, rekao je Husić.


Iz Sindikata su najavili da će protestni skup pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restrukturiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna” biti održan i na Međunarodni praznik rada, 1. maja.

Predsjedništvo i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH pružili su podršku i štrajku u Rudniku uglja “Kreka”, najavljenom za 26. april u Tuzli.

(StarMo)