Naslovnica Život Mogu li vakcinisani prenositi koronavirus?

Mogu li vakcinisani prenositi koronavirus?

411
foto arhiva

Washington — Ono što još uvijek zabrinjava su novi sojevi koronavirusa, kao i koliko vakcina štiti imunokompromitujuće osobe.

Na osnovu novih smjernica američkog Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti (CDC), potpuno vakcinisane osobe ne trebaju nositi masku na otvorenom i u većini zatvorenih prostora. Svoju odluku CDC zasniva na velikoj studiji provedenoj u cijeloj zemlji.

Novo istraživanje otkrilo je da vakcine Moderna i Pfizer pružaju 94 posto zaštite zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. Samo jedna doza pružila je 82 posto zaštite. Upravo je to uticalo na odluku CDC-a da ublaži smjernice vezane za nošenje maski, piše CNN, a prenosi N1.

„Novi izvještaj pružio nam je najsveobuhvatnije informacije do danas o covidu-19“, rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky i dodala: “Vakcine protiv covida-19 efikasne su u sprječavanju razvoja bolesti, posebno teških oblika, kao i smrti. Također, vakcina smanjuje rizik od širenja virusa.”

Nakon što su sedmicama ljude upozoravali da i vakcinisane osobe u nosu, ustima i grlu mogu nositi virus, ali i da ga mogu širiti i prenositi na druge, CDC je objavio da dokazi govore da je to malo vjerovatno.

Razlog leži u virulentnosti, odnosno zaraznosti. Najmanje tri velike studije pokazale su da potpuno vakcinisane osobe na testu nisu pozitivne na koronavirus što znači da ga ni ne prenose, i to bez obzira na to da li imaju simptime ili ne.

Krajem marta objavljena je studija koja je obuhvatila oko 4.000 zdravstvenih radika koji su se testirali na sedmičnoj bazi. Jedino su tako mogli otkriti je li neko zaražen, a da je bez simptoma.

Oko 63 posto njih bilo je potpuno vakcinisano, dakle primlilo je obje doze vakcine. Samo 11 posto imalo je asimptomatske infekcije. Oni koji su dobili obje doze imali su 90 posto manje šanse od zaraze, a oni koji su dobili jednu dozu oko 80 posto.

(StarMo)