Naslovnica Mostar MO: I pješadija gasila vatru na Rujištu

MO: I pješadija gasila vatru na Rujištu

300
foto: MO BiH

Sarajevo/Mostar — Pripadnici 4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u noći sa 12/13. aprila, ljudskim i materijalnim resursima pružili su podršku civilnim organima u gašenju i lokaliziranju požarišta na području Rujišta, izletišta sjeverno od Mostara.

U gašenju požara na drugom dijelu Rujišta, učestvuje i helikopter UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH iz Rajlovca, koji je na području Mostara angažiran od petka 10. aprila.

Na poziv civilnih struktura vlasti Grada Mostara, u nedjelju u večernjim satima, pripadnici 4. pješadijske brigade OSiH stavili su tražene resurse na raspolaganje.

Pripadnici iz sastava Artiljerijskog bataljona 4. pješadijske brigade OSBiH iz Livča kod Mostara, cisternom za gašenje vode su u veoma kratkom roku izašli u zonu Potporima, sa zadatkom punjenja i dotura vode do mjesta gašenja požara.

Zajedno sa grupom civila, pripadnicima Gorske službe spašavanja i u koordinaciji s Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Mostar zadatak je realiziran, i u tom dijelu Rujišta požar je stavljen pod kontrolu i ugašen.

Izletište Rujište ima veliku vrijednost i zbog činjenice da na tom području raste endemska vrsta drveta – Munika.

“Pripadnici OSBiH su još jednom iskazali visoku obučenost te pokazali spremnost za saradnjom i pomoći civilnim organima u vanrednim situacijama, što je jedna od glavnih misija OSBiH.

Svi zadaci se ispunjavaju uz provođenje sigurnosnih mjera u vrijeme pandemije COVID-19”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane (MO) BiH.

(StarMo)