Naslovnica Život Mnogo mrtvih, kažu “curenje plina”

Mnogo mrtvih, kažu “curenje plina”

249

Havana — Eksploziju u hotelu u centru Havane, u kojoj su poginule 22 i povrijeđeno više od 70 osoba, izazvalo je curenje plina, a među poginulima nema stranaca.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel rekao je za kubansku televiziju da je najvjerovatniji uzrok eksplozije u Hotelu Saratoga curenje plina. “Ni u kojem slučaju nije riječ o bombi i o napadu”, rekao je poslije Reutersu na izlasku iz bolnice Calixto Garcia u koju su primljeni povrijeđeni. “Riječ je o nesreći”, dodao je, prenose regionalni mediji.

Zbog eksplozije je nakratko zavladala panika u historijskom kvartu Havane, koji je postepeno ponovno počeo primati turiste nakon što je pandemija teško pogodila turistički sektor tog karipskoga ostrva.

Eksplozija je potresla i obližnju školu u kojoj se nalazilo više od 300 učenika. Jedno dijete je poginulo, a najmanje ih je petnaestero povrijeđeno, saopštilo je kubansko ministarstvo zdravstva.

Kubanski ministar turizma Juan Carlos Garcia rekao je da, prema prvim izvještajima, među poginulima i ranjenima u eksploziji nema stranih državljana.

Hotel je bio zatvoren i u njemu su u trenutku eksplozije bili samo radnici koji su obavljali zadnje pripreme za njegovo otvaranje za nekoliko dana, javila je državna televizija, citirajući Roberta Enriquea Calzadillu, predstavnika vojne kompanije koja upravlja mnogim hotelima u državi.

(StarMo)