Naslovnica Politika “Mnoge sličnosti između BiH i Belgije”

“Mnoge sličnosti između BiH i Belgije”

441

Sarajevo — Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler kazao je da EU promovira jedinstvo i različitosti te da BiH treba da uči iz najboljih praksi zemalja sličnih političkih sistema, a da se u te zemlje ubraja i Belgija.

To je kazao na seminaru “Transpozicija zakonodavstva EU u Belgiji i BiH” koji je danas u Sarajevu organiziran na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Belgije i Direkcije za evropske integracije BiH u saradnji s Delegacijom EU u BiH.

Da bi sistem funkcionirao, dodao je Sattler, važno je da postoji određen nivo povjerenja i pragmatičnosti te da je za BiH vrlo važno i postojanje dobre volje, bez koje se ne može ništa postići, prenose bh. portali.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović smatra da Belgija generalno ima najbolje iskustvo u transpoziciji pravne stečevine EU u svoje zakonodavstvo te da će učesnici seminara danas upravo o toj temi razmijeniti iskustva.

Istakao je da BiH od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine ima obavezu da preuzme evropsko zakonodavstvo u svim propisima te je najavio da će Direkcija u narednom periodu usvojiti plan integrisanja u kojem će biti precizirano koja institucija u koje vrijeme preuzima pravne propise.

“Na taj način svi će dobiti iste uslove, što je posebno važno za bh. proizvođače koji žele izvoziti na evropsko tržište”, zaključio je Dilberović.

Šef Diplomatskog ureda Belgije u Sarajevu William Asselborn kazao je da postoje mnoge sličnosti između BiH i Belgije te da Belgija ima vrlo efikasan sistem transpozicije direktiva EU.

Istakao je da na seminaru učestvuju predstavnici sve tri belgijske regije, Valonske i Flamanske regije te Regije glavnoga grada Brisela, koji će objasniti način implementacije popisa EU u tim regijama, koji također moraju biti provedeni i na državnom nivou.

(StarMo)