Naslovnica Život MMF umanjio stopu globalnog rasta za ovu godinu

MMF umanjio stopu globalnog rasta za ovu godinu

169
foto arhiva

Washington — Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu globalnog rasta za ovu godinu jer sve veći broj slučajeva Covid-19, poremećaji lanca snabdijevanja i viša inflacija ometaju privredni oporavak.

U svom novom odgođenom izvještaju o svjetskoj ekonomskoj prognozi MMF je rekao da očekuje da će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda oslabiti s 5,9 posto u 2021. na 4,4 posto u 2022. – s tim da je ovogodišnja brojka za pola postotnog boda niža od prethodne procjene.

– Globalna ekonomija ulazi u 2022. u slabijoj formi nego što se očekivalo – navodi se u izvještaju, naglašavajući “iznenađenja” kao što je pojava omicron covid varijante i nestabilnost tržišta.

Revidirani izgledi su vođeni smanjenjem rasta u dvije najveće svjetske ekonomije – SAD-u i Kini.

Očekuje se da će SAD rasti 4 posto u 2022., što je za 1,2 postotna boda niže nego što se prethodno predviđalo, jer Federalne rezerve povlače svoje monetarne poticaje, a i poremećaji u lancu snabdijevanja opterećuju privredu.

U međuvremenu, predviđa se da će Kina ove godine rasti 4,8 posto, što je pad od 0,8 postotnih bodova u odnosu na ranije procjene zbog poremećaja uzrokovanih njenom politikom nulte toleranije Covida, kao i “projiciranim finansijskim stresom” među njenim investitorima.

Na drugim mjestima, još uvijek rastući broj slučajeva Covida u kombinaciji s rastućom inflacijom i višim cijenama energije utjecao je na procjene rasta na globalnom nivou, ponajviše u Brazilu, Kanadi i Meksiku.

 

(StarMo)