Naslovnica BiH MMF: Pad ekonomije u BiH bi mogao biti viši od pet posto

MMF: Pad ekonomije u BiH bi mogao biti viši od pet posto

201
foto - arhiva

Sarajevo — Ekonomija Bosne i Hercegovine ove bi godine zbog pandemije COVID-19 mogla pasti više od pet posto, ali Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je pomoći u oporavku, najavo je zvaničnik te organizacije Andrew Jewell.

Prema podacima koje je početkom oktobra objavio Zavod za statistiku Bosne i Hercegovine, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ove godine bio je 9,3 posto u poređenju s istim razdobljem 2019. godine.

Istovremeno je u drugom kvartalu BDP Bosne i Hercegovine pao za 10,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.

Jewell, koji je na čelu ureda MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, rekao je za banjalučke Nezavisne novine da je sada stanje u Bosni i Hercegovini ipak bolje nego proljetos, jer se ekonomija djelimično oporavila od prvobitnih udara, prenosi Hina.

“Sada je stanje bolje nego što je bilo na proljeće. Trenutno smo u procesu revidiranja naše procjene rasta. Proljetos smo iznijeli procjenu da će ekonomija pasti za pet posto. Uskoro ćemo iznijeti naše nove procjene, mislim još tokom ovog mjeseca. Procjene će pokazati blagu korekciju prema dolje, dakle, veći pad od pet posto”, kazao je Jewell – prenosi AJB.

(StarMo)