Naslovnica Život MMF: Najgori kolaps u skoro 100 godina

MMF: Najgori kolaps u skoro 100 godina

388

Washington — Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa pad svjetske privrede ove godine za 4,4 posto, jer se globalna ekonomija bori za oporavak od recesije izazvane pandemijom, što je njen najgori kolaps za skoro stotinu godina, još od Velike depresije 1930-ih, prenosi Beta.

Poređenja radi, privreda svijeta se smanjila za daleko manjih 0,1 posto poslije razorne finansijske krize 2008. godine.

Prognoza MMF za 2020. godinu u najnovijem izdanju “World Economic Outlook” predstavlja poboljšanje od 0,8 procentnih poena u odnosu na prethodnu prognozu u junu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

MMF je novu, nešto manje lošu prognozu, pripisao oporavku bržem nego što se očekivalo u nekim zemljama, posebno Kini, i državnoj pomoći koju su donijele Sjedinjene Države i druge velike industrijske zemlje.

Ova kreditna agencija 189 država upozorila je da mnoge zemlje u razvoju, posebno Indija, stoje gore nego što se očekivalo, velikim dijelom zbog ponovnog jačanja epidemije. Mnoge zemlje se suočavaju sa prijetnjom preokreta kretanja ekonomije ako se državna podrška povuče prebrzo, upozorio je MMF.

“Mada se globalna ekonomija oporavlja, oporavak će biti dug, neujednačen i neizvjestan”, napisala je glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinat i upozorila da oporavak nije osiguran sve dok se pandemija širi.

(StarMo)