Naslovnica BiH MMF ima uslove za BiH: Prvo reforme, pa onda novac!

MMF ima uslove za BiH: Prvo reforme, pa onda novac!

251
foto - arhiva

Sarajevo — Vlasti Bosne i Hercegovine su zatražile novi program u vrijednosti od oko 750 miliona eura. Mi trenutno razgovaramo o njihovom zahtjevu, uključujući i to koje uslove ćemo vezati za dobijanje novca – kazao je Andrew Jewell, predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini u razgovoru za AJB.

Dodaje i kako je Izvršni odbor MMF-a “taj koji mora odlučiti da li će udovoljiti ovom zahtjevu”.

– Međutim, prije nego što program bude dostavljen Izvršnom odboru MMF-a na razmatranje, potrebno je da Menadžment MMF-a utvrdi da li je reformski program vlasti dovoljno snažan. Izvršni odbor će potom razmatrati ekonomske okolnosti u zemlji, reformsku opredijeljenost vlasti i sposobnost zemlje da otplati kredit. Pored toga, da bi program bio odobren, vlasti moraju provesti određene reforme, u skladu s dogovorom postignutim s osobljem MMF-a – kaže Jewell.

Naglašava i kako će novac biti doznačen Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, koja će potom novac prebaciti entitetima.

– Novac će se doznačavati u sedam tranši, u periodu od tri godine, ovisno o tome koliko se uspješno program bude provodio. Drugim riječima, vlasti će morati provesti reforme na koje su se obavezale u okviru programa da bi dobile novac. Novac će pomoći u finansiranju budžeta oba entiteta – navodi predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

(SatrMo)