Naslovnica Izdvojeno Mlakić i Mehmedinović otvorili “Poligon”

Mlakić i Mehmedinović otvorili “Poligon”

523
Mlakić i Mehmedinović

Mostar — Peto izdanje regionalnog festivala Poligon započelo je u četvrtak naveče u Mostaru gdje će do 13. oktobra okupiti značajna imena iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije.

Festival je otvoren u HNK u Mostaru gostovanjem književnika Josipa Mlakića i Semezdina Mehmedinovića, dva jako zanimljiva, prepoznatljiva, prevođena i nagrađivana autora.

Ovogodišnji festival posvećen je temi identiteta, koja je po riječima direktora festivala Mirka Božića, trenutno na razne načine aktualna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike.

Govoreći o programu ovogodišnjeg festivala, Božić je kazao da će u petak, drugog dana festivala biti upriličen posjet školama, gdje će gosti festivala mostarskim školarcima dati potpuno novu perspektivu na ono što čitaju, dok će u večeranjem programu u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” gostovati britanski autor Russ Litten, te hrvatski autori Andrija Škare i Katja Grcić.

U subotu će biti održan večernji program festivala u Narodnom pozorištu Mostar gdje će gostovati bh. književnica Senka Marić i srbijanski autor Danilo Lučić.

Festival će biti zatvoren u nedjelju u Studentskom centru zajedno sa svim gostima autorima i nastupom mostarskog benda Sove.