Naslovnica Mostar “Mladi žele zajednički život u Mostaru i cijeloj BiH”

“Mladi žele zajednički život u Mostaru i cijeloj BiH”

619

Mostar — Organizacija “East West Bridge” (EWB) BiH u partnerstvu sa Ambasadom SAD-a organizirala je radionicu “Korištenje snage saradnje” na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Odabrani istaknuti studenti s mostarskih visokoškolskih ustanova s obje obale Neretve i Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) imali su priliku slušati predavanje i aktivno učestvovati u radionici o temi pregovaranja i postizanja kompromisa.

Radionicom su rukovodili i predavali eksperti, profesori i stručnjaci s osvrtom na 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćili su organizatori.

Mladi studenti otvoreno su pokazali da žele promjene prema boljem ambijentu za zajednički život u Mostaru i cijeloj BiH po uzoru na druga moderno i funkcionalno uređena društva i spremni su uskoro preuzeti odgovornost za svoj grad i svoju zemlju.

Dobro je da će se poslije toliko izgubljenog vremena, nakon 12 godina, izbori konačno održati i u Mostaru. Promjene u Mostaru kao i u cijeloj BiH nužne su i neminovne, a učesnici ovih radionica pokušavaju dati odgovore na brojna pitanja, i to konsenzusom, poručili su organizatori.

Predavači su bili profesorica Lamija Tanović, profesor Zlatko Hadžidedić, profesor Dražen Barbarić, član savjetodavnog odbora EWB International Slavenko Grgurević, te koordinator projekta i moderator Robert Jovanović.

Lamija Tanović kazala je da su mladi ljudi zbunjeni, često idu linijom manjeg otpora i da je velik postotak mladih koji ne glasaju.

“Mladi se moraju angažirati i ovo je jedan od načina da ih podstaknemo da sami počnu razmišljati o tome šta ih čeka. Oni moraju kreirati svoju i budućnost svoje djece”, istakla je Tanović.

Zlatko Hadžidedić naglasio je da Daytonski ustav predstavlja samo formalnu verifikaciju međunarodnog plana o etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine i stvaranju etnički čistih teritorija na njenom tlu.

“Daytonski sporazum predstavljao je akt kojim je rat formalno okončan, ali u Daytonski ustav ugrađen je princip etničkog razdvajanja i stvaranja etnički čistih teritorija, a već samo uvođenje tog principa na Lisabonskoj konferenciji predstavljalo je zapravo razlog za početak rata, kao jedinog mogućeg sredstava za kreiranje takvih teritorija na tlu BiH. Dok god je ovaj princip prisutan u poretku uspostavljenom nakon Daytona, u BiH se ratni ciljevi o etničkom razdvajanju i zaokruživanju etnički čistih teritorija nastavljaju ostvarivati neratnim, ali također nasilnim, pseudopolitičkim sredstvima”, ustvrdio je Hadžidedić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)