Naslovnica Izdvojeno Mladi odlučno protiv klimatskih promjena

Mladi odlučno protiv klimatskih promjena

327

Mostar — “Spasimo svijet”, “Naša kuća gori”, “Nema plana B”, “Zajedno u život ili zajedno u smrt”, poruke su sa transparenata, koje su u petak ujutro u Mostaru istakli mladi, učesnici protestnog marša protiv klimatskih promjena u svijetu.

Time su se mostarski srednjoškolci pridružili svojim vršnjacima širom svijeta, koji danas izlaze na ulice svjetskih metropola, kako bi uoči skupa svjetskih lidera o klimatskim promjenama u New Yorku, zatražili od političara da brže reaguju na globalno zagrijavanje.

Oko 200 srednjoškolaca, uglavnom učenika međunarodnog Koledža Ujedinjenog svijeta (United World College – UWC) Mostar, učestvovalo je u protestnom maršu ulicama grada protiv klimatskih promjena. Jedan od organizatora skupa, Joseph Knight, učenik UWC-a Mostar iz Cambridgea u Velikoj Britaniji je izjavio kako svijet konačno treba prestati sa emisijom ugljen-dioksida.

“Jutros sam ovdje, jer kao mlada osoba, jako sam zabrinut za svoju budućnost. Vlade od 1990. godine znaju za razmjere emisije karbona i klimatske promjene. Međutim, od tada, emisija karbona je porasla za 60 posto. Iskreno, strah me je za vlastitu budućnost i zato sam danas ovdje i zato smo svi tu, jer vlade nas trebaju saslušati”, rekao je Knight.

Učenik UWC-a Mostar Stjepan Filipović, aktivista organizacije “Extinction Rebellion”, koja je organizirala protestno okupljanje, naglasio je kako su klimatske promjene u BiH već jako vidljive. Tako je naveo da je, na primjer ove godine, mjesec maj bio neuobičajeno kišovit, te da je Neretva puna plastike, kao i da je okoliš općenito zagađen. “Također, godišnje umre u BiH 44 tisuće stanovnika od posljedica klimatskih promjena”, dodao je Filipović.

“Došli smo danas ovdje da bi podigli svijest mladim ljudima i ostaloj populaciji u BiH i da bi privukli pozornost vlasti i ministara, kako bi poboljšali situaciju u BiH, a samim tim i u cijelome svijetu, što se tiče klimatskih promjena”, istakao je Filipović.

Učesnici protesta su u pratnji policije prošli kroz nekoliko ulica u centru Mostara, a najavljen je i svojevrsni performans, odnosno tehnika protesta nazvana ‘Die-In’, u kojoj učesnici imitiraju mrtva tijela, kako bi nagovijestili smrt planete Zemlje.

Naučnici su u više navrata upozorili da je globalno zagrijavanje, usljed sagorijevanja fosilnih goriva, već dovelo do suša i toplotnih talasa, topljenja glečera, podizanja nivoa svjetskih mora i poplava. Prema raspoloživim informacijama, emisije karbona u svijetu dostigle su rekordan nivo, uprkos upozorenjima Međuvladinog panela za klimatske promjene da se izlazne količine gasova moraju smanjiti u narednih 12 godina, kako bi se klima stabilizirala.

(StarMo)