Naslovnica Mostar Mladi Mostara: “Širite mir djelima pažnje”

Mladi Mostara: “Širite mir djelima pažnje”

126

Mostar — Nevladina organizacija Youth Power, zajedno sa članovima Budi Muško Klub, je u subotu obilježila Svjetski dan mira akcijom „Peace of cake“ na Lenjinovom šetalištu u Mostaru.

Mladi su imali za cilj podsjetiti građane Mostara na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima, saopštili su organizatori.

Akcija se održala na Lenjinovom šetalištu gdje je bio postavljen štand s kolačićima i majicama na kojima su bile pozitivne poruke, poruke o promoviranju mira.

Volonteri Youth Power i Budi Muško Članovi su podijelili 200 kolačića i preko 100 majica prolaznicima. Prolaznici su prilazili štandu gdje su na papirićima pisali poruke mira i kasnije, na samom kraju akcije, pušteni su lampioni na kojima su se nalazile poruke prolaznika.

Projekt koordinatorica Ružica Boras navodi da je akcija bila uspješna i da su dobili mnoge pohvale od građana.

„Naši volonteri su spremili domišljatu akciju kojom su uspjeli uključiti velik broj sugrađana. Svojim pozitivnim stavom i srdačnošću su donijeli osmijeh na lica mnogima, a kolačići koji su podijeljeni su bili dodatni plus. Razgovarali su s mnogima i dobili su mnoge pohvale za svoj trud, doprinos i želju za postizanjem mira. Youth Power je ponosan na rad volontera, pogotovo na njihovu poruku da šire mir malim djelima pažnje”, rekla je Ružica Boras.

Međunarodni dan mira utemeljila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama. Nakon rasprava o uvođenju “Dana mira” i tome šta bi on trebao predstavljati, zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja poruka i ideja o miru među svim ljudima, podsjećaju iz organizacije Youth Power.

(StarMo)