Naslovnica Mostar Mladi Mostara se pozivaju na rekreaciju – “Hajdemo u planine”

Mladi Mostara se pozivaju na rekreaciju – “Hajdemo u planine”

221

Mostar — Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kreće sa realizacijom projekta „HAJDEMO U PLANINE“.

Projekat obuhvata organizovanje sportsko-rekreativnog izazova za mlade, prvenstveno srednjoškolske uzrasti, sa edukativnim sadržajima. Glavni cilj projekta jeste da se na inovativan način mladi motivišu za bavljenje rekreacijom a sve u cilju prevencije i borbe protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kockanju.

Izazov podrazumjeva savladavanje unaprijed definisanih staza na brdima oko Mostara, tj. uspon do pet odabranih tačaka pješice ili biciklom. Odabrane lokacije su markirane sa specifičnim markacijama i edukativnim porukama o prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kockanju.

Odabrane su sljedeće lokacije:

1.Brdo Hum
2.Fortica
3.Guberača
4.Uzvišenje Stolac
5.Planinica

Da bi mogli učestvovati u rekreativnom izazovu „HAJDEMO U PLANINE“ potrebno je izvršiti registraciju na portalu www.bhtours.info gdje se može koristiti facebook profil.

Nakon uspješne registracije korisnici dobijaju mogućnost da pristupe lokacijama koje trebaju posjetiti i preuzmu njihove koordinate za lakše snalaženje.

Maloljetni učesnici su dužni prilikom prijave navesti kontakt podatke roditelja ili staratelja koji su potom automatski obavještenji o njihovoj registraciji.
Lokacije se mogu posjetiti pješice ili biciklom a prilikom dolaska potrebno je skenirati QR code i napraviti fotografiju pored table kako bi dokazali posjetu lokaciji. Vašu fotografiju trebate poslati na upload na portalu i objaviti na vašem instagramu profilu sa #izazov5za5.

Nakon uspješnog obilaska svih pet lokacija učesnici ulaze u uži odabir za dodjelu robnih nagrada naših sponzora.

Dodatni cilj projekta jeste da omogući učenicima i nastavnicima organizovanje dijela nastave iz tjelesnog odgoja koje su zbog pandemije COVID 19 u znatnoj mjeri reducirane.

Svi zainteresovani nastavnici mogu se javiti na kontakt mail mostar@mtb.ba kako bi dobili uvid u aktivnosti svojih učenika.

(StarMo)